icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek voor senioren: de mogelijkheden

Senioren lopen bij het afsluiten of verhogen van een hypotheek tegen andere zaken aan dan jongere consumenten. Ook hebben ze vaker dan jongeren de wens om de overwaarde op te nemen als aanvulling op het inkomen of om te verbouwen. En wat te doen als de hypotheek juist bijna is afgelost? Speciaal voor senioren hebben we de mogelijkheden op een rij gezet.
Mark Drabbe
Mark Drabbe

Expert Geld & Verzekering


Huis opeten of de overwaarde opnemen

overzicht - advies voor seniorenJe huis opeten, je overwaarde verzilveren of geld uit je stenen halen. Als aanvulling op je inkomen of om noodzakelijk groot onderhoud uit te laten voeren aan de woning of een verbouwing te realiseren. Het kunnen opnemen van de overwaarde, terwijl je in je huis blijft wonen is een wens van veel consumenten; van alle woningbezitters van 40 jaar en ouder is ruim een kwart hierin geïnteresseerd. Ondanks het vaak geringe risico, zijn de banken helaas erg terughoudend. 

Huis opeten: hoe kun je de overwaarde opnemen?

Verhogen bestaande of afsluiten nieuwe hypotheek 

Voor senioren gelden er strenge inkomenseisen. De meeste banken houden bij hypotheekaanvragen 10 jaar voorafgaand aan de pensioendatum al rekening met het toekomstige pensioeninkomen. Hierdoor kunnen mensen van 57 jaar en ouder minder lenen. Vaak eist de bank ook dat senioren de hypotheek sneller aflossen, waardoor de maandlasten omhoog schieten. 

Hypotheek en pensioen: wat zijn de mogelijkheden voor senioren?

Overlijdensrisicoverzekering vaak lastig en duur

Een overlijdensrisicoverzekering voor senioren blijkt vaak lastig en erg duur. Je kunt als senior veel geld besparen op je overlijdensrisicoverzekering door de looptijd exact te laten aansluiten op de periode dat de hypotheek hoger is dan de grens die de bank aanhoudt voor een verplichte overlijdensrisicoverzekering. Dit is mogelijk bij de meeste banken. 

Senioren en overlijdensrisicoverzekering.

Gevangen in je koophuis

Veel ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Maar wat als je huidige koopwoning inmiddels te duur of te groot is? Verhuizen naar een kleinere, goedkopere koopwoning is dan gewenst. Maar senioren die goedkoper willen gaan wonen, zitten soms letterlijk gevangen in hun huis door knellende hypotheekregels en onwillige banken.

We leggen uit welke problemen er op hypotheekgebied spelen voor senioren.

Hypotheek bijna afgelost

Een woning die vrij is van hypotheek en dus helemaal van jezelf, het is de droom van velen. Voor senioren die hun leven lang aflosten, wordt deze droom vaak werkelijkheid. Waarop moet je letten bij het aflossen van je laatste stukje hypotheek en is volledig aflossen altijd verstandig?

Hypotheek bijna afgelost: volledig aflossen of niet?

 

Boek: Prettig blijven wonen

Het is een cliché, maar ouder worden komt met gebreken. Traplopen gaat moeilijker, de drempels in huis zijn te hoog en het huishouden valt zwaar. Met wat aanpassingen of een verbouwing geniet je nog jaren van je vertrouwde thuis. Is ergens anders wonen een betere optie? Kies dan een woonvorm die bij je past. Lees alles over de uiteenlopende mogelijkheden in Prettig blijven wonen, een uitgave van de Consumentenbond.

Bestel het boek Prettig blijven wonen

Prettig blijven wonen 2017

Nieuw & interessant

 • verzilverlening
  Eerste indruk  |  13 feb.

  SVn Verzilverlening

  De SVn Verzilverlening maakt het voor huiseigenaren van 57 jaar en ouder met een laag inkomen mogelijk om tegen lage kosten de eigen woning te verbeteren, seniorvriendelijk te maken of te verduurzamen. Hier is veel behoefte aan. Wij hopen dat gemeenten de Verzilverlening zo spoedig mogelijk gaan aanbieden.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  19 dec.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.