icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek voor senioren: de mogelijkheden

Als 55-plusser heb je vaak andere hypotheekwensen en -vragen dan jongere woningbezitters. Kun je nog wel een hypotheek afsluiten of verhogen? Wat kun je doen met de overwaarde van je huis? Maak gebruik van de mogelijkheden die je als senior op de woningmarkt hebt.
Mark Drabbe
Mark Drabbe

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  11 april 2018


Overwaarde op je huis opnemen

overzicht - advies voor seniorenHeb je een flinke overwaarde op je huis, dan wil je daarmee misschien je inkomen aanvullen of een verbouwing financieren. Je kunt dit realiseren met bijvoorbeeld een opeethypotheek of een krediethypotheek. Er zijn ook andere mogelijkheden.

Lees meer: hoe kun je de overwaarde opnemen (huis opeten)?

Verhogen bestaande of afsluiten nieuwe hypotheek 

Vanaf de leeftijd van 57 jaar gelden er strenge inkomenseisen als je een hypotheek wilt afsluiten of verhogen. De meeste banken houden namelijk bij hypotheekaanvragen 10 jaar voorafgaand aan de pensioendatum al rekening met het toekomstige pensioeninkomen. Hierdoor kun je vanaf je 57e jaar minder lenen. Vaak eist de bank ook dat senioren de hypotheek sneller aflossen, waardoor de maandlasten omhoog schieten. 

Lees meer: hypotheek afsluiten mogelijk met pensioen?

Hypotheek bijna afgelost

Een woning die vrij is van hypotheek en dus helemaal van jezelf is de droom van velen. Voor senioren die hun leven lang bezig zijn met aflossen, wordt deze droom vaak werkelijkheid.  Wanneer je je hypotheek volledig aflost, kan je dat financieel voordeel opleveren. Maar het kan ook een aantrekkelijk alternatief zijn om je restschuld om te zetten in een aflossingsvrije hypotheek.

Lees meer: hypotheek bijna afgelost: volledig aflossen of niet?

Overlijdensrisicoverzekering vaak lastig en duur

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten blijkt vaak lastig en erg duur voor 57-plussers. Je kunt als senior veel geld besparen op je overlijdensrisicoverzekering. Dit doe je door de looptijd exact te laten aansluiten op de periode dat de hypotheek hoger is dan de grens die de bank aanhoudt voor een verplichte overlijdensrisicoverzekering. Dit is mogelijk bij de meeste banken. 

Lees meer: senioren en overlijdensrisicoverzekering

Consumentenbond pleit voor soepelere regels oudere woningeigenaren

Is je huidige koopwoning inmiddels te duur of te groot? Verhuizen naar een kleinere, goedkopere koopwoning is dan gewenst. Maar senioren die goedkoper willen gaan wonen, zitten soms letterlijk gevangen in hun huis door knellende hypotheekregels en onwillige banken.

Lees meer: senioren vast aan koophuis

Boek: Prettig blijven wonen

Het is een cliché, maar ouder worden komt met gebreken. Traplopen gaat moeilijker, de drempels in huis zijn te hoog en het huishouden valt zwaar. Met wat aanpassingen of een verbouwing geniet je nog jaren van je vertrouwde thuis. Is ergens anders wonen een betere optie? Kies dan een woonvorm die bij je past. Lees alles over de uiteenlopende mogelijkheden in Prettig blijven wonen, een uitgave van de Consumentenbond.

Bestel het boek Prettig blijven wonen

Prettig blijven wonen 2017

Nieuw & interessant

 • hypotheek-senioren-laptop-formulier-bank
  Nieuws  |  9 jul.

  Banken gaan soepel om met aflossingsvrije hypotheek

  Loopt je aflossingsvrije hypotheek af? Voor de meeste banken is dat geen probleem. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • hypotheek-senioren-keuken-afwas
  Nieuws  |  19 jun.

  Liever geen krediet aan ouderen

  Vanaf 1 juli 2018 verlaagt ING de maximale eindleeftijd voor het krijgen van een doorlopend krediet met maar liefst 8 jaar.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.