icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Samen energie inkopen levert voordeel op|

Doe mee met ons Energiecollectief!

Energiecollectief icon

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek is de rente op het gespaarde kapitaal even hoog als de hypotheekrente. Dat maakt de spaarhypotheek vooral aantrekkelijk bij een hoge hypotheekrente.
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  12 september 2012


Hogere rente, lagere maandlasten

Een rentestijging wordt bij een aflossingsvrije hypotheek geheel doorberekend in je maandlasten. Bij een spaarhypotheek heeft dit juist een dempende werking: door een hogere rente over het spaargeld hoef je minder in te leggen voor de hypotheek. Een spaarhypotheek heeft hierdoor stabiele lasten. Het nadeel van een spaarhypotheek is dat die niet erg flexibel is.

Niet voor starters

Een spaarhypotheek is sinds 2013 niet meer afsluitbaar voor starters. Een reeds afgesloten spaarhypotheek blijft gewoon doorlopen en mag je ook oversluiten naar een andere geldgever of meenemen bij verhuizing. Ook kun je de hypotheek oversluiten naar de bankspaarhypotheek. Je mag de verzekering echter niet meer verhogen of verlengen. Als je een hogere hypotheek nodig hebt, moet je dat deel van de lening in minimaal 30 jaar aflossen. Hier kun je een annuiteitenhypotheek voor afsluiten. 

Overlijdensrisicoverzekering verplicht

In de spaarhypotheek zit ook een overlijdensrisicoverzekering. Bij een deel van de aanbieders moet de verzekerde som even hoog als de lening zijn. Dat maakt deze spaarhypotheken alleen interessant als je graag het hele overlijdensrisico afgedekt wilt hebben. Bij andere aanbieders kun je ook genoegen nemen met een lager verzekerd bedrag.

Lees meer: