! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
mediapool-zeker-online-1200x800px

Zeker Online

Meer weten over privacy en digitale veiligheid? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Corona: phishing en oplichting

Criminelen proberen een slaatje te slaan uit de coronacrisis door WhatsAppfraude, phishingmails en computervirussen. Via nepwebshops worden mondkapjes aangeboden.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op:20 mei 2020

Tablet_Phishing 1200x800

WhatsApp-fraude

Bij deze oplichtingvorm via WhatsApp doen criminelen zich voor als een bekende van je, om je met een smoes om geld te vragen. Dit doen ze heel geraffineerd en bij de nieuwste vorm worden er zelfs WhatsApp-accounts gekaapt.

In het eerste kwartaal van 2020 meldde de Fraudehelpdesk meer dan 2200 gevallen van WhatsApp-fraude, ook wel bekend als vriend-in-noodfraude. Het schadebedrag ligt gemiddeld in de duizenden euro's.

Dat we elkaar minder zien, en meer op afstand contact houden door de corona-maatregelen, zorgt dat criminelen nog meer op WhatsApp-fraude inzetten.

Lees meer over:
WhatsApp-fraude: hoe kun je het herkennen en voorkomen

Ransomware

Sinds het beging van de Corona-crisis zijn er nepmails in omloop, zogenaamd afkomstig van het RIVM. In de bijlage zou belangrijke informatie staan over het virus. Open je de bijlage, dan wordt de computer besmet met malware, zoals ransomware. Ga niet in op mails over corona die van het RIVM of een andere autoriteit lijken te zijn. Zoek je betrouwbare informatie over het virus, ga dan zelf naar de site van het RIVM.

Lees meer over:
Ransomware en hoe je het kunt herkennen

Phishing

In e-mails en sms’jes, zogenaamd van je bank, wordt gevraagd om je bankgegevens in te vullen op een nepsite. Zogenaamd omdat je dan een antibacteriële betaalpas krijgt of omdat je rekening in quarantaine is geplaatst.  

Er zijn ook phishingmails in omloop waarin criminelen zich richten op mensen die thuiswerken. Ze proberen via e-mails, zogenaamd van de directie, toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. In de mails staat vaak een link naar een nagemaakte Microsoft- of Outlook-website.

Voorbeeld van een phisingmail:
Phishing Rabo 2

Lees meer over:
Hoe je zelf phishing kunt herkennen

Nep-app

Criminelen bieden een Android-app aan waarmee je live kunt volgen hoe het virus zich verspreidt. Als je de app installeert, worden de bestanden op je telefoon versleuteld door lockscreen-ransomware. De app werkt alleen bij oudere, minder goed beveiligde Android-versies. Bovendien gaat het downloaden buiten de Google Play Store om, waartegen Android-telefoons standaard zijn beveiligd.

Lees meer over:
Nep-apps

Nepwebshops

Andere boeven proberen mensen op te lichten door via malafide webshops mondkapjes en/of handgel te verkopen. De politie heeft al verscheidene nepshops uit de lucht gehaald, zoals breath-medics.nl, beingenetic.nl en atrimedhealth.com. Wij ontdekten zelf ook 2 verdachte sites. De nepwebwinkels maken misbruik van de gegevens van betrouwbare websites.

Loop niet de val en leer zelf nep van echt te onderscheiden. Bekijk informatie over mondkapjes en waar je ze kunt bestellen.

Lees meer over:

Vind je dit artikel waardevol? Met jouw steun kunnen we iedereen blijven helpen. Help jij ons met een donatie?

Ja, ik doneer

€10 €15 €20

of kies een ander bedrag

Traject-Lidmaatschap-doneer-vriend

Lees ook: