icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

mediapool-zeker-online-1200x800px

Zeker Online

Meer weten over privacy en digitale veiligheid? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Corona: phishing en oplichting

Criminelen proberen een slaatje te slaan uit de coronacrisis door phishingmails en computervirussen te verspreiden. Via nepwebshops worden mondkapjes aangeboden.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Gepubliceerd op:16 maart 2020

Tablet_Phishing 1200x800

Ransomware

Vorige week doken de eerste nepmails op, zogenaamd afkomstig van het RIVM. In de bijlage zou belangrijke informatie staan over het virus. Open je de bijlage, dan wordt de computer besmet met malware, zoals ransomware. Ga niet in op mails over corona die van het RIVM of een andere autoriteit lijken te zijn. Zoek je betrouwbare informatie over het virus, ga dan zelf naar de site van het RIVM.

Lees meer over:
Ransomware en hoe je het kunt herkennen

Phishing

In e-mails en sms’jes, zogenaamd van je bank, wordt gevraagd om je bankgegevens in te vullen op een nepsite. Zogenaamd omdat je dan een antibacteriële betaalpas krijgt of omdat je rekening in quarantaine is geplaatst.  

Er zijn ook phishingmails in omloop waarin criminelen zich richten op mensen die thuiswerken. Ze proberen via e-mails, zogenaamd van de directie, toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. In de mails staat vaak een link naar een nagemaakte Microsoft- of Outlook-website.

Voorbeeld van een phisingmail:
Phishing Rabo 2

Lees meer over:
Hoe je zelf phishing kunt herkennen

Nep-app

Criminelen bieden een Android-app aan waarmee je live kunt volgen hoe het virus zich verspreidt. Als je de app installeert, worden de bestanden op je telefoon versleuteld door lockscreen-ransomware. De app werkt alleen bij oudere, minder goed beveiligde Android-versies. Bovendien gaat het downloaden buiten de Google Play Store om, waartegen Android-telefoons standaard zijn beveiligd.

Lees meer over:
Nep-apps

Nepwebshops

Andere boeven proberen mensen op te lichten door via malafide webshops mondkapjes en/of handgel te verkopen. De politie heeft al verscheidene nepshops uit de lucht gehaald. Maar sommige zijn nog steeds actief, zoals Breath-medics.nl. De politie is bezig om deze webwinkel offline te krijgen, maar op maandag 16 maart was dat nog niet gelukt. Die dag ontdekte de politie weer 2 nieuwe nepshops (beingenetic.nl en atrimedhealth.com) en wij ontdekten nog 2 andere verdachte sites. De nepwebwinkels maken misbruik van de gegevens van betrouwbare websites.

Loop niet de val en leer zelf nep van echt te onderscheiden.

Lees meer over:
Kenmerken van een nepwebshop

Advertenties via andere platforms

Criminelen die niet de moeite namen om snel een website te maken, boden eerder mondkapjes aan via Marktplaats.nl. De site heeft al deze advertenties verwijderd na de oproep van de autoriteiten om deze middelen alleen aan zorginstellingen ter beschikking te stellen. Ook Google en Facebook nemen criminelen de wind uit de zeilen door advertenties voor mondkapjes te verbieden. De handel in mondkapjes en gels gaat wel door op internationale platforms als Alibaba, Amazon en eBay.

Lees meer over:
Veilig online winkelen

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Corona phishing en oplichting
  Nieuws  |  18 mrt.

  Consumentenbond waarschuwt voor corona-oplichters

  De Consumentenbond waarschuwt voor criminelen die misbruik maken van het coronavirus. Onder meer met virussen in e-mails en sms’jes en gegevens van consumenten ontfutselen.
 • Wachtwoordmanagers veilig internet
  Test  |  4 mrt.

  Test passwordmanagers

  Om je gegevens te beschermen moeten al je wachtwoorden sterk én uniek zijn. Een passwordmanager maakt wachtwoordbeheer veilig én makkelijk. We testten 12 gratis en betaalde passwordmanagers.
 • stappenplan windows
  4 feb.

  Virusscanner via internetprovider

  Veel internetproviders bieden een virusscanner. Soms inclusief, soms moet je extra betalen. Welke opties zijn er en is deze beveiliging voldoende?
 • Philips-Hue-motion-sensor-light-sensitivity-in-Philips-Hue-app
  3 feb.

  Smart home-apparaten vaak onveilig

  Smart home-producten zijn razend populair. Reden voor ons om te kijken hoe het staat met de veiligheid van die apparaten. En wat doen de fabrikanten om problemen op te lossen?