! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vuurwerkschade: wat dekt je verzekering?

Bij welke verzekering kun je aankloppen bij schade door vuurwerk (vandalisme)?

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:7 januari 2020

Vuurwerk schade autoverzekeringen

De vuurwerkschade aan particuliere woningen en auto's tijdens de jaarwisseling 2019/2020 wordt geschat op 15 miljoen euro. Letsel door vuurwerk is hier niet in meegenomen. Tijdens de jaarwisseling 2018/2019 werd dit geschat op 15 tot 20 miljoen. 

Woning en spullen

De opstalverzekering dekt schade aan de woning als gevolg van brand en ontploffing, maar ook bijvoorbeeld smelt- en schroeischade door vuurwerk. Schade aan spullen is verzekerd op de inboedelverzekering. Een gaatje in je jas door vuurwerk valt hier ook onder.

Veel schade tijdens de jaarwisseling wordt veroorzakt door vandalisme. Gaat het om schade aan de woning, dan is dit meestal gedekt op de opstalverzekering. Verschillende verzekeraars vergoeden alleen als het gaat om schade na het binnendringen van de woning.

Vandalismeschade aan je spullen zónder dat iemand je huis binnendringt is slechts bij de helft van de (allrisk) inboedelverzekeringen gedekt. 

Veroorzaak je schade aan anderen bij het afsteken van vuurwerk, dan kun je voor een vergoeding beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Ook opzettelijke veroorzaakte schade door kinderen tot 14 jaar is daarop gedekt.

Letsel door vuurwerk

De zorgverzekering vergoedt, met uitzondering van het eigen risico, alle medisch noodzakelijke zorg. Bij blijvend letsel, invaliditeit of overlijden keert een ongevallenverzekering een vast bedrag uit. Dit bedrag kan sterk verschillen per verzekeraar.

Is iemand verantwoordelijk voor het letsel - bijvoorbeeld door onzorgvuldig om te gaan met het vuurwerk - dan is er mogelijk recht op smartengeld.

Autoschade

Bij een volledig casco (allrisk) of beperkt casco autoverzekering is brandschade door vuurwerk gedekt. Claim je autoschade door moedwillig aangestoken brand (vandalisme), dan kan dit gevolgen hebben voor je premiekorting en schadevrije jaren. Dit verschilt per autoverzekering. Met alleen een WA-autoverzekering komt de schade voor eigen rekening.

Andere schade door (vuurwerk)vandalisme - zoals een vuurpijl in de uitlaat - kun je alleen claimen met een allriskpolis. Dit gaat altijd ten koste van je schadevrije jaren en no-claimkorting. 

De beste autoverzekering voor jou

Vergelijk snel en simpel premies en voorwaarden van autoverzekeringen. Ontdek direct welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

Vergelijk autoverzekeringen

autoverzekering-vergelijker-tablet

Voorkom vuurwerkschade 

  • Zet afvalcontainers binnen of doe ze op slot.
  • Plak de brievenbus dicht.
  • Leg blusmateriaal klaar, zoals blusdekens en een brandblusser.
  • Zet de auto binnen of op een afgesloten terrein.
  • Zorg voor een vuurwerkbril, zeker voor kinderen (bijvoorbeeld gratis af te halen bij opticien Pearle).
  • Meld schade zo snel mogelijk bij de verzekeraar of eventuele tussenpersoon. Doe aangifte bij de politie bij vandalisme.

Andere schade tijdens feestdagen

 

Lees ook: