icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vuurwerkschade: wat dekt je verzekering?

Jaarlijks is er voor miljoenen schade door vuurwerk, zoals aan woningen en auto's. Bij welke verzekering kun je aankloppen bij schade door vuurwerk en vandalisme?

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 27 december 2021

Vuurwerk straat

Vuurwerkschade

Voor de jaarwisseling van 2021 naar 2022 is er een vuurwerkverbod. Dit om te voorkomen dat er vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis moeten. Door corona is de druk op de zorg namelijk al hoog. Je mag wel 'fop- en schertsvuurwerk' (categorie F1-vuurwerk) afsteken, zoals trektouwtjes, knalerwten, fonteintjes en sterretjes.

De vuurwerkschade aan particuliere woningen en auto's tijdens de jaarwisseling is jaarlijks zo'n 10 tot 15 miljoen euro. Begin 2021 was dit een stuk minder door het vuurwerkverbod. Toch was er nog steeds 8,3 miljoen euro particuliere schade aan woningen en auto's. Niet alleen door vuurwerk, maar ook vandalisme (zoals aangestoken autobranden) of ongelukjes thuis.

Bij welke verzekering kun je aankloppen als je toch te maken krijgt met schade door vuurwerk of vandalisme? We zetten de opties op een rij.

Brandschade aan woning en spullen

De opstalverzekering dekt schade aan je woning als gevolg van brand en ontploffing. Maar dekt ook bijvoorbeeld smelt- en schroeischade door vuurwerk.

Schade aan spullen is verzekerd op de inboedelverzekering. Een gaatje in je jas door vuurwerk valt hier ook onder.

Vandalisme

Veel schade tijdens de jaarwisseling wordt veroorzakt door vandalisme. Gaat het om schade aan de woning, dan is dit meestal gedekt op de opstalverzekering. Verschillende verzekeraars vergoeden alleen als het gaat om schade na het binnendringen van de woning.

Vandalismeschade aan je spullen zónder dat iemand je huis binnendringt is bij minder dan de helft van de (allrisk) inboedelverzekeringen gedekt. 

Vuurwerkschade aan de auto

  • Schade door (vuurwerk)vandalisme, zoals een vuurpijl in de uitlaat, kun je alleen claimen met een (allrisk) autoverzekering. Dit gaat altijd ten koste van je schadevrije jaren en no-claimkorting.
  • Raakt je auto dus beschadigd door (illegaal) vuurwerk en heb je alleen een WA-autoverzekering? Dan draai je zelf voor de schade op. Net als bij andere autoschade door vandalisme. Of je moet de dader alsnog kunnen achterhalen. 

Brandschade aan de auto  

Claim je autoschade door moedwillig aangestoken brand (vandalisme)? Dan kan dit bij een paar verzekeraars gevolgen hebben voor je premiekorting en schadevrije jaren.

Letsel door vuurwerk

De zorgverzekering vergoedt alle medisch noodzakelijke zorg, met uitzondering van het eigen risico. Bij blijvend letsel, invaliditeit of overlijden keert een ongevallenverzekering een vast bedrag uit. Dit bedrag kan sterk verschillen per verzekeraar.

Is iemand verantwoordelijk voor het letsel, dan heb je mogelijk recht op smartengeld. Bijvoorbeeld als iemand onzorgvuldig omgaat met het vuurwerk.

Schade aan anderen

Als je (vuurwerk)schade veroorzaakt bij de buren, dan kunnen de buren die claimen op hun woonverzekering. Voor een vergoeding kun je ook een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Ook opzettelijke veroorzaakte schade door kinderen tot 14 jaar heb je daarmee gedekt.

Ga samen na wat het verschil in dekking is. Soms keert een woonverzekering meer uit.

Schade door illegaal vuurwerk

Heb je illegaal vuurwerk of steek je het af, dan riskeer je een straf. Verzekeraars vergoeden schade door illegaal vuurwerk vaak niet. Het afsteken ervan valt onder 'roekeloos gedrag' en is vaak uitgesloten in de voorwaarden. Zo kan de inboedelverzekering een claim afwijzen voor woningschade door afgestoken illegaal vuurwerk door een gezinslid.

Gaat het om de woning van de buren, dan keert de aansprakelijkheidsverzekering (AVP) mogelijk eveneens niet uit. De schade moet je dan uit eigen zak betalen.

Voorkom vuurwerkschade 

  • Zet afvalcontainers binnen of doe ze op slot.
  • Plak de brievenbus dicht.
  • Leg blusmateriaal klaar, zoals blusdekens en een brandblusser.
  • Zet de auto binnen of op een afgesloten terrein.
  • Zorg voor een vuurwerkbril, zeker voor kinderen.
  • Meld schade zo snel mogelijk bij de verzekeraar of eventuele tussenpersoon. Maak ook foto's van de schade en stuur die mee.
  • Doe aangifte bij de politie bij vandalisme.

Andere schade tijdens feestdagen

 

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.