icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Mijn Belastingdienst: inloggen met iDIN en Idensys

Eerste indruk | De Belastingdienst doet een pilot met inloggen op Mijn Belastingdienst. Als je er op tijd bij bent, kun je dit jaar naast DigiD ook inloggen met iDIN en Idensys, lezen we in een persbericht van de fiscus. Daarmee is de Belastingdienst de eerste overheidsorganisatie die deze keuzes aanbiedt. In totaal kunnen 300.000 consumenten deelnemen aan de pilot. De Consumentenbond probeert de nieuwe inlogmethoden uit.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  1 maart 2017

Bijgewerkt op:  9 maart 2017

Beslastingaangifte Mijn belastingdienst

Update 9 maart 2017: Op het moment van schrijven van deze eerste indruk konden wij geen gebruikmaken van Idensys. Enkele minuten na publicatie van deze pagina blijkt het inloggen via Idensys opengesteld te zijn voor consumenten. In eerste instantie was deze inlogmethode niet vrij beschikbaar en liep je vast op de tekst 'alleen op uitnodiging te gebruiken'.

We hebben de mogelijkheid om met Idensys in te loggen op Mijn Belastingdienst niet (opnieuw) onderzocht. Mogelijk nemen we Idensys in de toekomst alsnog onder de loep.

Conclusie

iDIN is een uitkomst voor mensen die moeite hebben met het onthouden van inloggegevens. Het is veilig en werkt makkelijk, intuïtief en snel. Als jouw bank is aangesloten bij iDIN kun je er direct gebruik van maken. In tegenstelling tot DigiD hoef je als nieuwe gebruiker niet eerst een account aan te maken en te wachten op een brief met gegevens waarmee je het account kunt activeren. Met iDIN kun je direct inloggen via de inlogmethode van jouw bank.

Idensys hebben we helaas niet kunnen uitproberen. Inloggen via deze methode blijkt op dit moment alleen op uitnodiging mogelijk te zijn.

iDIN

Inloggen met iDIN gaat snel en simpel met het grote voordeel dat je geen iDIN-inloggegevens hoeft te onthouden. Hoe het werkt? Je gaat naar Mijn Belastingdienst en klikt op Inloggen. Daarna klik je op Inloggen met iDIN.

iDIN koppelen aan Mijn Belastingdienst

Gebruik je iDIN voor het de eerst binnen Mijn Belastingdienst, dan kies je voor de optie ‘Eerste keer? iDIN koppelen’. Je krijgt dan een scherm te zien wat overeenkomt met iDEAL. Hier selecteer je je bank. Je wordt nu naar jouw online bankomgeving geleid waar je inlogt met de inlogmethode van je bank.

Dit werkt hetzelfde als iDEAL met het verschil dat je geen betaling doet, maar jezelf via je bank identificeert. Vervolgens geef je akkoord om bepaalde gegevens te delen met de Belastingdienst, zoals je Burgerservicenummer (BSN).

Inloggen met iDIN

Na de eenmalige identificatie kun je voortaan met iDIN inloggen op Mijn Belastingdienst. Je kiest nu de optie ‘Inloggen met iDIN’ en selecteert je bank. Daarna log je in met de inlogmethode van je bank, waarna je automatisch wordt doorgestuurd naar jouw persoonlijke omgeving van Mijn Belastingdienst. Je bent nu dus ingelogd.

DigiD versus iDIN

Nu we succesvol gebruik hebben gemaakt van iDIN testen we of we nog kunnen inloggen via DigiD. Dat blijkt prima naast elkaar te werken, maar onze voorkeur gaat uit naar iDIN. Met iDIN hoeven we namelijk niet eerst op zoek naar onze inloggegevens. Daarbij: als je je DigiD-gebruikersnaam niet meer weet, kun je niet direct verder. Je moet dan een nieuwe DigiD aanvragen.

Pas na een aantal dagen ontvang je per post een brief, die je nodig hebt om je nieuwe DigiD te activeren. Ben je alleen je DigiD-wachtwoord vergeten? Dat kun je dat direct online resetten. Hiervoor moet je je gebruikersnaam weten, die je samen met je BSN invoert. Met iDIN heb je dit 'oponthoud' niet. De kans dat je je pincode (en eventuele wachtwoord) van je bankaccount niet meer weet is tenslotte klein.

Idensys

Nu proberen we in te loggen via Idensys. We gaan opnieuw naar Mijn Belastingdienst en kiezen dit keer voor Inloggen via Idensys. We krijgen de mededeling ‘Kies hoe u wilt inloggen. U wilt inloggen bij Belastingdienst. U heeft hiervoor een inlogmiddel nodig van minimaal niveau 3’ met daaronder een keuzescherm:

 • CreAim
 • Digidentity
 • KPN
 • SecureIdentity

We hebben geen idee wat deze opties betekenen. Daarop besluiten we de website van Idensys te bezoeken voor meer informatie. Hier klikken we op de link ‘Inloggen met Idensys’. Daarna kiezen we voor ‘Inlogmiddel aanvragen’.

Nu wordt duidelijk dat we Idensys niet kunnen uitproberen: ‘Let op: Tijdens de pilotfase kan je alleen een inlogmiddel aanvragen als je daarvoor een (persoonlijke) uitnodiging hebt ontvangen van een pilotorganisatie. In die uitnodiging staat beschreven hoe je het middel kunt krijgen’. Helaas, wij hebben geen uitnodiging ontvangen.

Deel jouw ervaring

Heb jij een uitnodiging ontvangen om met Idensys in te loggen op Mijn Belastingdienst, en maak je hiervan gebruik? We zijn benieuwd naar jouw ervaring. Ook ervaringen met het inloggen via iDIN op Mijn Belastingdienst horen we graag. Deel je ervaring in onze Community.

Lees ook:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • Spaarrekening kiezen
  Nieuws  |  20 sep.

  Aanpassingen spaartaks op lange baan

  Nieuwe aanpassingen aan de vermogensrendementsheffing, die de heffing in box 3 meer in lijn moeten brengen met de werkelijk behaalde rendementen, worden overgelaten aan een volgend kabinet.
 • slim-nalaten-en-schenken-2017
  Nieuws  |  25 aug.

  Nieuwe editie Slim Nalaten & Schenken

  Het boek Slim nalaten & schenken van de Consumentenbond geeft heldere informatie over erfrecht, nalatenschapsplanning, erf- en schenkbelasting en de wettelijke regels rond schenken. Het boek is vanaf 29 augustus 2017 beschikbaar en het E-book per direct.
 • huis-te-koop
  Nieuws  |  5 jul.

  Einde belastingvoordeel bij restschuldfinanciering

  Huizenbezitters opgelet! Vanaf 1 januari 2018 kun je de betaalde rente over een restschuldfinanciering niet meer aftrekken bij je belastingaangifte
 • schenkbelasting
  Eerste indruk  |  1 jun.

  Aangifte Schenkbelasting

  Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.