icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Online betalen: Welke methodes zijn er?

In een webshop kun je vaak op verschillende manieren betalen. Denk aan iDEAL, PayPal en achteraf betaalmethodes zoals AfterPay en Klarna. Welke online betaalmethodes zijn er allemaal? En hoe kun je veilig online betalen?
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 16 januari 2023

Artikel overige betaalmethoden

iDEAL

iDEAL is het meest aangeboden én gebruikte betaalmiddel in Nederland. In 2020 werd 69% van alle online aankopen bij Nederlandse webshops ermee betaald. Maar let op: betalen met iDeal of de zichtbaarheid van het logo zegt niets over de betrouwbaarheid van de webwinkel. Ook niet over de service.

iDeal is een betaalmethode, waarbij je je aankoop in een webwinkel afrekent via je eigen bank. Met iDeal betaal je meestal vooraf. En de betaling is niet terug te draaien. Ontvang je je pakket niet of blijkt het om een nepshop te gaan? Dan ben je in veel gevallen je geld kwijt. Sommige andere betaalmethoden bieden op dat vlak meer zekerheid.

Hoe werkt iDEAL?

Als je iets koopt via een webwinkel, dan kies je 'bij de kassa' voor iDEAL. Daarna selecteer je je eigen bank. Je wordt dan automatisch doorgeleid naar het inlogscherm van de internetbankieromgeving of mobiel bankieren app van je bank. Dan log je in en bevestig je de betaling. 

Het nadeel van iDEAL is dat je meestal vooraf betaalt en geen aankoopbescherming hebt. 

Controleer webadres voordat je iDEAL gebruikt

Kies je (toch) voor iDEAL tijdens het bestellen, bijvoorbeeld omdat je vaker iets op die website hebt besteld? Controleer het webadres van de webwinkel. Zo voorkom je dat je op een nepsite zit die de naam en het logo van een bekende partij misbruikt. En let met het invoeren van je beveiligingscodes op dat er niemand meekijkt. Als je deze en de andere regels voor veilig bankieren volgt, is iDEAL zelf een veilig betaalmiddel.

Achteraf met iDEAL betalen

Achteraf betalen via iDEAL komt ook steeds vaker voor. Dan kies je in de webwinkel dus niet voor iDEAL. Maar voor een manier om achteraf te betalen. De nota die je achteraf krijgt, meestal per e-mail, betaal je dan met iDEAL.

Creditcard

Creditcards worden veel gebruikt voor online betalingen aan buitenlandse webwinkels. Ze kennen een zogeheten chargeback-regeling. Je kunt hier een beroep op doen als:

 • Je een bestelling niet hebt gekregen.
 • Een product beschadigd is bij aankomst.
 • Als je iets krijgt wat je niet besteld hebt.

De creditcardmaatschappij vordert het geld terug bij de verkoper en geeft het aan de kaarthouder terug.

Zowel PayPal (zie hieronder) als creditcardmaatschappijen leggen de bewijslast bij de verkoper. Kan de verkoper bijvoorbeeld niet bewijzen dat hij een bepaald product geleverd heeft? Dan kan de consument zijn geld terugkrijgen.

Aankopen die je met je creditcard of PayPal doet zijn bovendien vaak verzekerd tegen diefstal, vermissing of beschadiging.

Extra beveiliging

Een nadeel van creditcards is dat je gegevens in verkeerde handen kunnen vallen. Oplichters konden tot kortgeleden bij een deel van de webwinkels een bestelling doen met deze gegevens. Ze hadden alleen een creditcardnummer, vervaldatum en CVC-code nodig. Een CVC-code is een 3- of 4-cijferige code op de achterkant van de creditcard.

Sinds januari 2021 is dat in de meeste gevallen niet meer mogelijk. De herziene richtlijn voor betaaldiensten (PSD2) verplicht Strong Costumer Authentication (SCA). In Nederland heeft dit vooral gevolgen voor betalingen met een creditcard. 

Een van de grootste creditcarduitgevers in Nederland is ICS. Voor creditcards van ICS moet je een betaling nu vaak met een extra stap bevestigen. Dit kan met de ICS-app of met een wachtwoord en een sms. Je hebt dus een mobiele telefoon (dit hoeft geen smartphone te zijn) nodig om te betalen met je ICS-creditcard.

PayPal

PayPal is na iDEAL en de creditcard een populair middel om online te betalen. Anders dan iDEAL biedt PayPal aankoopbescherming. PayPal is in dat opzicht als betaalmethode te vergelijken met creditcards.

Heb je een product dat je met PayPal hebt betaald niet ontvangen? Dan zorgt PayPal dat je je geld terugkrijgt. Ook als het product tijdens verzending beschadigt of sterk afwijkt van de beschrijving, krijg je je geld terug. Je moet dan wel zelf een claim indienen.

Ook voor betalingen met PayPal is Strong Costumer Authentication (SCA) verplicht. Je logt in met je e-mailadres en wachtwoord. Als dit vanaf een apparaat is dat je vaker gebruikt, is een extra verificatiestap meestal niet nodig. Kan PayPal je identiteit niet controleren, dan moet je een extra code invoeren. Die krijg je per sms toegestuurd of je bevestigt de betaling via de app van PayPal. 

Eenmalige machtiging

Bij verschillende webwinkels kun je betalen door een eenmalige incassomachtiging af te geven. Dat kan door een formuliertje te printen, te ondertekenen en op te sturen. Maar in veel webwinkels kun je ook zonder handtekening online een eenmalige incassomachtiging afgeven.

Zo'n machtiging (zonder handtekening) is niet rechtsgeldig, maar wordt door banken wel uitgevoerd. Iemand die kwaad wil, kan zo gemakkelijk op andermans kosten shoppen. Sinds juni 2015 kun je ook een (eenmalige) digitale incassomachtiging afgeven. Deze online machtiging is wel rechtsgeldig.

Het voordeel is dat je een incasso binnen 56 dagen kunt terugboeken. Let op: een eventueel betalingsverplichting blijft wel bestaan. Dus neem ook altijd contact op met de webwinkel.

Achteraf betalen

Pas betalen als je je bestelling hebt ontvangen? Dat kan handig en veilig zijn. Een webwinkel moet ten minste één betaaloptie aanbieden waarbij je minstens de helft achteraf kunt betalen. 

Veel bedrijven, zoals Bol.Com, Wehkamp en Zalando bieden deze mogelijkheid om 'op rekening' te betalen. Bij deze winkels betaal je via de winkel zelf achteraf. Bij sommige webwinkels kun je voor een partij kiezen die de betaling regelt. De bekendste zijn AfterPay en Klarna. 

Riverty (voorheen AfterPay)

Bij sommige winkels kun je met Riverty achteraf betalen. Na ontvangst van je bestelling ontvang je per mail een betaaloverzicht. Je betaalt via overschrijving of via de iDEAL-knop in de digitale factuur. Je hebt in principe 2 weken de tijd om het openstaande bedrag te voldoen.

Als je een bestelling (deels) retourneert, kun je dit doorgeven via de app van Riverty. Riverty wacht dan tot je retour is verwerkt.  

Riverty bemoeit zich verder niet met het leveringsproces. De webshop is hier verantwoordelijk voor.

Sommige webshops brengen ook kosten in rekening voor betalen via Riverty. Dit is toegestaan, maar deze mogen nooit hoger zijn dan de werkelijke kosten die de webwinkel maakt. Eindeloos bestellen kan niet. Bij de eerste aankoop word je geregistreerd en er geldt een maximaal bestelbedrag.

Klarna

Met Klarna kun je aankopen achteraf betalen. Na verzending van je bestelling moet je binnen 14 dagen betalen. Je ontvangt de Klarna-factuur tegelijk met je bestelling. Je kunt betalen via een bankoverschrijving of met iDEAL als je inlogt op 'Mijn Klarna'. Je kunt de eerste betaaltermijn van 14 dagen verschuiven naar 30 dagen na verzending.

Retourneer je een bestelling (deels)? Dan kun je dit doorgeven via de website of de app van Klarna. Meld dit ook bij de website waar je hebt besteld. Je betaling wordt dan gepauzeerd.

Je kunt niet eindeloos bestellen via Klarna. Klarna kan een aankoop afkeuren en kijkt naar verschillende factoren zoals adresgegevens en betaalgeschiedenis.

Klarna biedt de mogelijkheid om in delen te betalen. Ze noemen dit 'Financiering'. Dit betekent wel dat Klarna jouw financiële gegevens deelt met het BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit kan je toekomstige kredietwaardigheid beïnvloeden.

Let op! We kwamen bij een praktijkproefje achter dat Klarna onvoldoende bescherming biedt tegen identiteitsfraude. We konden heel eenvoudig bestellen en betalen via Klarna met de gegevens van iemand anders.

Pas nadat we in een tv-uitzending van Kassa onze bevindingen deelden, zegt Klarna toe maatregelen te treffen. Heb je een Klarna-account, houd dan toch je mail, spam-box en Klarna app goed in de gaten.

Billink

Sommige webshops bieden Billink aan als achteraf betaalmethode. Je bestelt een product in de webshop en je geeft aan dat je via Billink wilt betalen. Billink voert eerst een kredietwaardigheidscheck uit. Als jij door de kredietcheck komt, wordt de bestelling geaccepteerd.

Na het ontvangen van je bestelling heb je 14 dagen bedenktijd. Bevalt de bestelling of een deel van je bestelling niet? Dan volg je de retourprocedure van de webshop.  

Na een paar dagen ontvang je per e-mail je factuur. Je hebt daarna 14 dagen de tijd om de factuur te betalen. Je kunt de factuur alleen met een online overboeking, iDeal-betaling of reguliere overboeking via je bank betalen.

Heb je problemen met je bestelling of retouraanvraag en reageert de webshop niet op je berichten? Neem dan contact op met Billink voor een oplossing.

Acceptgiro's (papier en digitaal)

De papieren acceptgiro wordt steeds minder gebruikt en verdwijnt per 1 juni 2023. En wie hem nog ontvangt, maakt het bedrag vervolgens meestal over via internetbankieren of mobiel bankieren. Het voordeel is dat je achteraf betaalt.

Er zijn wel digitale alternatieven. Veel bedrijven sturen een factuur of betaalverzoek per e-mail, een soort digitale acceptgiro. Voorbeelden zijn:

 • DigiAccept
 • AcceptEmail

Je betaalt dus achteraf, meestal via iDEAL. 

Overige online betaalmethoden

Er zijn ook nieuwere online betaalmethoden, zoals:

 • Overboeking: bij sommige webwinkels kun je het bedrag zelf overschrijven via internetbankieren of de mobiel bankieren-app. Doe dit alleen als je de webwinkel kent en vertrouwt. Een overboeking is niet terug te draaien.
 • Tikkie: de populaire app om geld terug te vragen aan familie, collega’s en vrienden. Je kunt sinds 22 november 2018 ook online aankopen afrekenen. Je kunt kiezen voor een betaalverzoek van de webwinkel via sms, WhatsApp, e-mail of social media. De eerste 3 webwinkels die Tikkie gebruiken zijn Ivol.nl, Johnbeerens.com en MyJewelly.com.
 • In3: je betaalt de online aankoop in 3 termijnen via iDeal. De eerste termijn direct, de tweede na 30 dagen en de derde na 60 dagen. In tegenstelling tot andere vormen van gespreid betalen, wordt er geen rente in rekening gebracht. In3 doet wel een kredietcheck.
 • Apple Pay: sommige webwinkels accepteren Apple Pay. Je moet wel je betaalpas of creditcard gekoppeld hebben. Dit kan met betaalpasssen van ABN Amro, Bunq, ING, Monese, N26, Openbank, Rabobank en Revolut. Of een creditcard van American Express, Mastercard of Visa.
 • Paysafecard: dit is een prepaidkaart waarmee je anoniem online kunt betalen. De kaart is online te koop en fysiek bij onder andere tankstations, kiosken en supermarkten. Je kunt ermee betalen op websites die bijvoorbeeld muziek, film en games aanbieden. Afrekenen met Paysafecard doe je met een 16-cijferige pincode. Let op: het gebruik van de kaart is aanvankelijk gratis. Maar vanaf de zevende maand betaal je €3 per maand aan administratiekosten.

Tips veilig online betalen

 • Fraude bij online kopen komt vaak voor. Veel fraudemeldingen gaan over niet ontvangen bestellingen. In veel gevallen zijn slachtoffers hun geld kwijt. Dit laatste kun je voorkomen door achteraf te betalen. Of door met je creditcard of PayPal af te rekenen.
 • Als je de webwinkel niet kent: kijk of er online klachten en/of reviews te vinden zijn.
 • Betaal achteraf, met creditcard of PayPal als je een webwinkel niet kent.
 • Probeer na te gaan of je niet met een nepwebwinkel te maken hebt.
 • Check of de webwinkel een keurmerk heeft. Let op: sommige (nep)webwinkels gebruiken alleen het logo en zijn niet echt lid. Controleer dus of een webwinkel echt aangesloten is.
 • Controleer je bij- en afschrijvingen van je betaalrekening en creditcard regelmatig.
 • Doe aangifte van online oplichting bij de politie.
 • Geld overgeboekt naar een oplichter? Meld dit bij je bank. Die benadert de oplichter om het geld terug te storten. Gebeurt dat laatste niet binnen 21 dagen? Dan verstrekt de bank op verzoek van het slachtoffer de naam- en adresgegevens. Die kan dan met die gegevens een civiele procedure starten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Online kopen

Nieuw & interessant

 • online-winkelen
  Nieuws | 19 jan.

  Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza

  De Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza. Aanleiding zijn de tientallen klachten die de Consumentenbond in korte tijd over het bedrijf ontving en de honderden klachten van ontevreden klanten op Trustpilot.
 • nepwebshop-veilig-internet
  14 dec.

  Professionele nepshops met luxe artikelen

  Internetcriminelen zijn regelmatig actief met ‘nepshops’, vaak met aanbiedingen van populaire elektronica en gadgets. Als je oplet kun je ze herkennen.
 • Artikel_incassomaatregelen
  Nieuws | 13 dec.

  Verdubbeling schade door nepshops

  De politie meldt dat in 2022 het aantal aangiften over malafide webwinkels licht is gedaald ten opzichte van 2021. De schade per gedupeerde verdubbelde echter van €156 naar €347.
 • winkelstraat leeg
  8 nov.

  Nepaanbiedingen

  Om nepaanbiedingen tegen te gaan komt er een nieuwe wet. Wij zochten uit of winkels zich al aan de nieuwe wetgeving houden. Dat doen ze lang niet allemaal. En een aantal winkels was zelfs niet op de hoogte van de nieuwe wetgeving.