icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoverzekering opzeggen

Verzekerden kunnen tegenwoordig een stuk sneller van hun autopolis af. Bij de ene verzekeraar gaat dit nét iets makkelijker dan bij de andere. Je moet goed opletten hoe lang de opzegtermijn is. Naderhand krijg je soms een deel van je premie terug. Waar moet je allemaal op letten?
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Artikel autoverzekering opzeggen

Opzegtermijnen

Een autoverzekering opzeggen gaat veel makkelijker dan een paar jaar geleden. Bij sommige autoverzekeraars hoef je geen 12 maanden te blijven zitten. Je kunt het eerste jaar dan al dagelijks opzeggen. Bij andere verzekeraars kun je al na een maand weg.

Verzekeraars sturen na 12 maanden doorgaans een nieuwe polis, waardoor het lijkt of je hieraan vast zit. Dit is niet zo. Stiekem een particuliere schade- of inkomensverzekering verlengen mag sinds januari 2010 niet meer. Verzekeraars moeten consumenten nu vooraf informeren als hun polis wordt verlengd. Na een verzekeringsjaar is de polis dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van maximaal een maand.

De regels gelden voor verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars (bijna allemaal); ga na of jouw verzekeraar erbij staat als je twijfelt.

Meerjarige contracten

Opnieuw verlengen van een meerjarig contract mag ook niet meer zomaar, hiervoor moet je een extra handtekening zetten. In andere gevallen wordt het contract automatisch omgezet in een jaarcontract met maximaal een maand opzegtermijn.

Bij een actie kan weleens een meerjarig contract zitten. Tussentijds opzeggen gaat dan niet zomaar. Je kunt ook langer vastzitten als het om een maatwerkcontract gaat, zoals een zakelijke overeenkomst. Lees als voorbeeld de uitspraak van het Kifid (pdf) .

Opzegredenen

Je kunt het eerste jaar wel snel van je polis af als er geen 'verzekerd object' meer is, zoals na diefstal van de auto of total loss schade (totaalverlies). Verkoop je je auto, dan kun je de autoverzekering direct opzeggen. Wordt je rijbewijs ingenomen of niet verlengd, dan is dit geen geldige opzegreden. Een auto is namelijk verplicht WA verzekerd.

Opzeggen na polis wijzigingen

  • Een opzegtermijn geldt niet, ook niet in het eerste jaar, als de verzekeraar de premie en/of voorwaarden in jouw nadeel wijzigt. Als er geen bewijs is dat dit is gecommuniceerd, moet de verzekeraar een opzegging naderhand alsnog accepteren.
  • Als de premie of voorwaarden wijzigen na een schadeclaim mag je niet direct opzeggen.
  • Een verzekeraar kan je polis tussentijds opzeggen als je ‘te veel’ claims indient, de opzegtermijn is dan maximaal 2 maanden. Deze sanctie moet in de voorwaarden staan. En een reeds ingediende claim moet dan nog wel worden afgehandeld.

Opzegkosten

Weggaan is niet altijd kosteloos. Bij sommige autopolissen betaal je beëindigingskosten of royementskosten als je tussentijds opzegt, zoals in het eerste verzekeringsjaar. Deze variëren van een paar euro tot ruim €20 á €25. Deze kosten staan vaak niet in de voorwaarden en worden doorgaans verrekend met eventuele premieteruggave.

Premie terug na opzeggen

Als je een verzekering wil opzeggen, moet je altijd eerst de premie betalen die je nog schuldig bent. Het teveel betaalde bedrag wordt daarna weer teruggestort. Let er altijd op dat je de vooruitbetaalde premie (deels) terugkrijgt bij een tussentijds afscheid.

Na de eerste contractperiode hoor je deze, inclusief assurantiebelasting, terug te krijgen. De verzekeraar mag hier nog administratiekosten van aftrekken. Bij een tussentijdse opzegging met geldige reden, zoals een overlijden, heb je als nabestaande dus ook recht op een ‘redelijk’ deel van de premie. 

Opzegbrief

Opzeggen van een autoverzekering moet je nog steeds zelf doen, al zijn er online en via verzekeraars wel opzegbrieven verkrijgbaar. Wij pleiten voor een uniforme opzegservice voor alle schadeverzekeringen, waarbij de nieuwe verzekeraar alle handelingen voor zijn rekening neemt. Dezelfde service zou voor alle schadeverzekeringen moeten gelden. Een uniforme opzegservice bestaat al in de telecom- en energiebranche.

Praat mee over overstapproblemen in de Community.

Tips

  • Zorg voor een schriftelijke bevestiging bij een opzegging.
  • Sluit tijdig een nieuwe polis af (zeker bij verzekeringsplicht, zoals bij zorgpolissen en motorvoertuigen) of laat deze op een toekomstige datum ingaan.
  • Tijdelijk de auto in de garage? Schors de polis via de RDW. Zorg bij verkoop voor een vrijwaringsbewijs via de koper.
  • Check bij klachten of de verzekeraar is aangesloten bij het Klachtenkompas van de Consumentenbond. Maak je klacht openbaar via het Klachtenkompas.
  • Met deze voorbeeldbrief (Word) kun je je schadeverzekering opzeggen.
  • Geweigerd door de nieuwe verzekeraar, zonder duidelijke reden? Met deze voorbeeldbrief (Word) vraag je om een goede reden.

Test autoverzekeringen