! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Met gemak een verzoek om middeling indienen

Indien je de afgelopen 8 jaren wisselende inkomsten had, kun je misschien wel honderden euro’s terugkrijgen. Wij vertellen je hoe je een verzoek om middeling indient bij de Belastingdienst.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:28 december 2020

wisselende-inkomens

3 highlights uit het artikel

1. Middelen is niet zo ingewikkeld als het lijkt

Op de website van de Belastingdienst staat een ingewikkelde beschrijving voor het berekenen van het nut van middeling. Maar er is online een gratis rekenhulp beschikbaar, waarmee verzoeken om middeling veel minder ingewikkeld is.  

2. De jaren waarover je nu kunt middelen

In elk geval over de jaren 2016 tot en met 2019, voor zover er al definitieve aanslagen voor die jaren zijn opgelegd. We beschrijven ook situaties waarin je ook nog één of meerdere nóg oudere jaren in de berekening mag meenemen.

3. Kies de beste drie aaneengesloten jaren

Kijk goed over welke 3 aaneengesloten jaren je wilt middelen. Dat kan veel geld schelen. Wie door Corona een afwijkend inkomen heeft over 2020 of 2021, doet er daarom waarschijnlijk goed aan om niet direct zodra dat kan een middelingsverzoek in te dienen.

Je kunt je inkomsten middelen door het formulier 'verzoek om middeling' van de Belastingdienst in te vullen en op te sturen naar het adres van het belastingkantoor van jouw regio. In Mijn Belastingdienst zie je daarna of en wanneer het verzoek is ontvangen.

  Verzoek om middeling

  In het formulier geef je aan over welke 3 aaneengesloten kalenderjaren je wilt middelen. Met behulp van BerekenHet.nl kun je eerst zelf een berekening maken van de belastingteruggaaf om te kijken of je aan de voorwaarden voldoet. Vul daarvoor jouw gegevens van de belastingaanslagen in. Kijk goed over welke 3 aaneengesloten jaren je wilt middelen. Dat kan veel geld schelen. De berekening hoef je niet mee te sturen met het formulier. De fiscus berekent je belastingteruggave op basis van de jaren die je hebt aangegeven te willen middelen.

  Hoeveel jaar mag ik terug met middeling?

  Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Bij een middelingsverzoek dat je inlevert in 2021, kun je in elk geval de jaren vanaf 2016 meenemen.

  Benieuwd naar dit artikel?

  Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

  Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

   

  Word lid

  Al lid? Log dan in

  Arrow_Blue