icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autopech in het buitenland: waarop moet je letten?

Als er iets gebeurt met je auto in het buitenland is dat al vervelend genoeg. Voorkom onverwachte verrassingen en ga na welke hulp je verzekeraar dan biedt. De Consumentenbond zet de aandachtspunten voor je op een rij.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  8 december 2017

autoverzekering checken voor je naar buitenland gaat

Pech onderweg

Heb je een allrisk-polis? Dan is het goed mogelijk dat je een pechhulpdekking hebt in het buitenland. Check dat eerst voordat je direct ergens anders pechhulp regelt. De maximale vergoeding voor pechhulp langs de weg is vaak wel beperkt tot een bedrag tussen de €100 en €250. Bij ongeveer 1 op de 4 verzekeraars met pechhulpdekking in het buitenland zijn de kosten voor vervangende onderdelen en/of stalling  echter niet gedekt. Met een WA-verzekering of WA+ (beperkt casco) verzekering is pech langs de weg in het buitenland meestal helemaal niet gedekt. 

Naar de garage

Ben je net lekker onderweg en begeeft je auto het? Dan moet je soms op zoek naar een garage als de auto niet ter plekke gerepareerd kan worden of wanneer je geen pechhulp hebt. De kosten voor het vervoer van de auto zijn niet altijd gedekt door de autoverzekering. Check ook de vergoeding (bedrag en termijn) voor stallingskosten van je auto bij de garage of voor vervangende onderdelen na bijvoorbeeld een ongeval, pech of brand.

Vervangend vervoer

Check voor je op reis gaat eerst óf en in welke situaties je autoverzekering een dekking biedt voor vervangend vervoer of een vervangende bestuurder. Met een WA-autoverzekering is dit niet gedekt. Kijk ook of je aanspraak kunt maken op overnachtingskosten als je door pech of een ongeval niet verder kunt reizen. In je polisvoorwaarden staat precies aangegeven waarvoor je wel en niet gedekt bent in het buitenland. Je kunt deze dekking ook vinden in de polisdetails via de Autoverzekeringvergelijker.

Dekking diefstal of brand

Bij een ongeval in het buitenland, dan regelt je autoverzekeraar vrijwel altijd het vervoer van de auto en alle inzittenden naar Nederland. Maar als je auto wordt gestolen of in brand vliegt, krijg je niet altijd vervoer naar huis. In de beperkt cascoautoverzekering van De Nederlanden van Nu ontbreken deze dekkingen bijvoorbeeld. De meeste beperkt casco en allrisk autoverzekeringen bieden wel vervoer naar huis bij diefstal of brand.

  • Bij conflicten in het verkeer kan een rechtsbijstandverzekering van pas komen. De dekking voor verkeersgeschillen is vaak wereldwijd.

Wissel van autoverzekering

Vergelijk je autoverzekering. Zo kun je veel geld besparen en ga je misschien met een geruster gevoel op vakantie. Wisselen van autoverzekeraar kan vaak makkelijker dan je denkt. Sommige verzekeraars hebben een opzegtermijn van 1 dag.

Lees ook:

Test autoverzekeringen