icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Energie vergelijken

Energie Alert

We hebben Budget Energie uit de vergelijker gehaald. Blijf op de hoogte met onze Energie Alert.

Meld je aan

Besparen op energie?

 • Afbeelding van twee mannen die een isolatieplaat op maat snijden. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over isoleren van woningen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Isolatie: een slimme investering

  Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en energiezuinig. En bespaart je uiteindelijk veel geld. Investeren in verbeterde isolatie levert meer op dan de rente op een spaarrekening. Lees hoe je dat doet.

  Woning isoleren

 • Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Subsidies en leningen voor een duurzaam huis

  Huizen in Nederland moeten duurzamer worden en uiteindelijk van het gas af. Maar hoe betaal je dat? We geven een overzicht van de subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen.

  Alle subsidies en leningen

Nieuw & Interessant

 • wachttijden-klantenservice-nieuws
  Nieuws | 12 jan.

  Helft energieleveranciers onvoldoende bereikbaar

  De helft van de energieleveranciers in Nederland voldoet niet aan de wettelijke eisen omtrent bereikbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 32 energieleveranciers. De bedrijven hebben geen telefonische klantenservice of bieden klanten geen e-mailadres waar zij hun vragen naar toe kunnen sturen. 
 • energiemarkt-meterkast-oud
  21 dec.

  De energieprijzen stijgen

  De energieprijzen zijn enorm gestegen. Veel consumenten merken dat in de portemonnee. Wat is er aan de hand? En waar doe je verstandig aan als je contract nu afloopt? We beantwoorden veelgestelde vragen.
 • energiecontracten
  30 sep.

  Modelcontract

  Een modelcontract is een energiecontract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Met een modelcontract vergelijk je eenvoudig de tarieven van energieleveranciers. Het contact is maandelijks opzegbaar. 
 • Zonnepanelen
  Nieuws | 8 nov.

  Budget Energie haalt bakzeil en gaat op jaarbasis salderen

  Budget Energie gaat alsnog zonnestroom van klanten jaarlijks salderen in plaats van maandelijks. De Consumentenbond is blij met deze draai en gaat ervan uit dat de leverancier nu zonnepaneelbezitters ook niet langer meer uitsluit van hun aanbod in energievergelijkers.
 • Salderingsregeling-zonnepanelen
  Nieuws | 1 nov.

  Budget Energie uit Energievergelijker om negeren salderingsregels

  De Consumentenbond haalt Budget Energie uit zijn Energievergelijker omdat het bedrijf de regels rondom salderen negeert. Budget Energie verrekent de opbrengst van zonnepanelen van klanten maandelijks met hun stroomverbruik in plaats van per jaar.
 • zonnepanelen 3
  Nieuws | 14 okt.

  Eneco mag terugleververgoeding bij vaste contracten niet verlagen

  Eneco mag de vergoeding voor teruggeleverde stroom van zonnepanelen niet verlagen bij klanten die een vast energiecontract hebben. De Consumentenbond sommeert de energiemaatschappij in een brief om de verlaging voor deze klanten terug te draaien.

Waarom energie vergelijken bij de Consumentenbond?

 • Onafhankelijk energie vergelijken

Geen enkele energieleverancier heeft een direct of indirect belang in de Energievergelijker van de Consumentenbond. Dus je kunt onafhankelijk energieprijzen vergelijken.
 

 • Actueel: dagelijks bijgewerkt

Je vergelijkt altijd actuele dagkoersen van de beste energiedeals. De tarieven van leveranciers waarmee we samenwerken, worden dagelijks bijgewerkt. Je ziet dus direct wie de goedkoopste energieleverancier is. Lees meer over modelcontracten bij energieleveranciers.
 

 • Vergelijken op duurzaamheid

Als je energieleveranciers alleen vergelijkt op prijs, kun je geen goede afweging maken. Daarom kun je bij ons energieleveranciers vergelijken op duurzaamheid. Je ziet welke leverancier de meest duurzame energie levert. De aanbieders krijgen een rapportcijfer in ons jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek.

We onderzoeken de duurzaamheid van energieleveranciers samen met Natuur & Milieu en WISE. Hierbij kijken we naar:

 • De geproduceerde of ingekochte stroom
 • De geleverde stroom
 • Het investeringsbeleid
Weergave van de duurzaamheidsscore: de score uit het jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek naar energieleveranciers. Deze score zegt iets over de duurzaamheid van energieleverancier en is deels gebaseerd op de samenstelling van een energieproduct (duurzame energie), deels op het investeringsbeleid van de energieleverancier en deels op de productie (inkoop/levering) van de energieleverancier.

Energie vergelijken: hoe werkt het?

Energie vergelijken en overstappen

Met onze Energievergelijker kun je energiecontracten vergelijken en overstappen. Zo vind je de beste energiedeal.

In onze energievergelijker moet je een aantal gegevens invullen. Zoals de grootte van je gezin, je postcode en energieverbruik. Ook kun je aangeven of je een dubbele meter of zonnepanelen hebt. Vervolgens vul je in bij welke energieleverancier je nu zit. Zo kunnen we alle energieleveranciers vergelijken en krijg jij de beste energiedeal.

Je kunt ook 1 product afnemen, dus alleen stoom vergelijken of gas vergelijken. Dit geef je aan in de tweede stap van de vergelijker.

Vragen over energie vergelijken