icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Aftrekbare vervoerskosten bij ziekte of handicap berekenen

De aftrek van vervoerskosten in de aangifte inkomstenbelasting kan behoorlijk aantikken als je veel reist door een ziekte of handicap. Maar het is lastig om uit te rekenen hoeveel je mag aftrekken. Veel leden geven aan dat ze er niet uitkomen met de informatie van de Belastingdienst. Met deze tips en voorbeelden laat je geen belastingvoordeel liggen.  
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  24 augustus 2016

Bijgewerkt op:  27 maart 2017

aftrekbare vervoerskosten bij ziekte belasting

Let op: Er staan nog bedragen van het jaar 2016 genoemd, omdat je waarschijnlijk nog bezig bent met de aangifte inkomstenbelasting over 2016.

Ook wij lopen bij een korte steekproef meerdere keren vast bij de BelastingTelefoon. Omdat er online weinig informatie over te vinden is én veel mensen met deze aftrekpost te maken hebben, helpen wij je hier op weg.

Berekening kosten

Hoeveel je kunt aftrekken voor ritten in verband met ziekte of een handicap, hangt af van de bestemming.

Houd in de loop van het jaar een administratie bij van welke ritten je maakt. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk bij de aangifte.

Ontvang het laatste zorgnieuws

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert-ipad-ballon-nov_2017

Optellen en aftrekken

Kreeg je al een vergoeding van de zorgverzekeraar, werkgever, UWV, gemeente of van het Rijk? Trek deze dan eerst af van de kosten.

Let op:

Als je vervoerskosten hebt die in principe in aanmerking komen voor vergoeding door de verzekeraar, maar die toch voor je eigen rekening zijn (op basis van een eigen bijdrage voor de vervoerskosten), vermindert dit de aftrek ook. Ook al krijg je die kosten niet daadwerkelijk vergoed van de verzekeraar. Dat geldt:

 • als je zelf een eigen bijdrage betaalt voor de vervoerskosten;
 • als vervoerskosten uiteindelijk niet vergoed worden doordat ze onder het eigen risico vallen;
 • als je vervoer naar een arts gedekt is onder je verzekering, maar je kiest voor een vervoersbedrijf dat niet onder de dekking valt.

Voorbeeld:

 • De basisverzekering vergoedt in 2016 standaard 30 cent per kilometer bij ritten voor nierdialyses.
 • Als je 2000 km reed voor nierdialyses in 2016, is dat in totaal €600.
 • Daar gaat dan nog wel de standaard eigen bijdrage voor vervoerskosten van €98 vanaf (bedrag 2016). Stel dat je een nog niet gebruikt eigen risico hebt van €100, dan gaat dat er ook nog van af. De zorgverzekeraar betaalt je uiteindelijk maar €402 uit.
 • Stel dat je hebt uitgerekend dat de werkelijke kosten van je auto €0,50 per kilometer zijn. In totaal kosten de ritten naar de nierdialyses je dan €1000.
 • Je mag als aftrekbare vervoerskosten in de rubriek zorgkosten in de aangifte inkomstenbelasting dan €400 invullen. Dat is €1000-€402-€98-€100.

Voor wie (samen met een eventuele partner) minder inkomen heeft dan €34.028 (bedrag geldt in de aangifte inkomstenbelasting over 2016), wordt het aftrekbare bedrag vermenigvuldigd met 1,4 of 2,13.

Let op:

 • Dit geldt voor ritten naar een (para)medicus, medische behandeling en voor extra kilometers door een eigen ziekte of handicap in het dagelijks leven. Kosten voor ziekenbezoek mogen niet worden vermenigvuldigd. 
 • Het gaat bij het inkomen niet om je salaris, maar om je inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3 bij elkaar opgeteld, zonder persoonsgebonden aftrek. Dit bedrag vind je in je belastingaangifte onder de term 'drempelinkomen'.

Drempel

Het totaalbedrag aan ziektekosten is alleen aftrekbaar voor zover ze samen met je andere uitgaven voor aftrekbare zorgkosten uitkomen boven je persoonlijke niet-aftrekbare drempel. Deze is afhankelijk van je drempelinkomen en rekent het online aangifteprogramma automatisch voor je uit. 

Je voordeel onderaan de streep

Vermenigvuldig het aftrekbare bedrag met je belastingtarief. Dat is je netto belastingbesparing.

Wie betaalt er nog meer mee?

Kijk altijd verder dan de Belastingdienst voor een bijdrage in de reiskosten in verband met een ziekte of handicap. Andere loketten zijn vaak interessanter: met een aftrekpost van de Belastingdienst kom je nooit verder dan een vergoeding van 52% van de kosten. De aftrekpost wordt namelijk altijd nog vermenigvuldigd met je belastingtarief, zodat je aan een euro belastingaftrek netto hooguit €0,52 overhoudt. Zelfs als je gebruik mag maken van de vermenigvuldigingsfactor 2,13 of 1,4. Die geldt alleen voor mensen met een bescheiden inkomen met een laag belastingtarief. Bij andere instellingen kom je mogelijk wél in aanmerking voor een volledige kostenvergoeding.
 

 • Je zorgverzekeraar draagt standaard bij voor deze reiskosten. Wie een aanvullende verzekering heeft, krijgt soms ook andere reiskosten vergoed. Bel je verzekeraar voor de voorwaarden. Let op: zorgverzekeraars mogen wel voorschrijven welk vervoermiddel je moet gebruiken om in aanmerking te komen voor een vergoeding.
 • Je gemeente biedt vergoedingen en voordelige oplossingen voor extra vervoerskosten voor zieken en gehandicapten in het dagelijks leven. Dat kan gaan om een ritje naar het ziekenhuis, maar ook om een bezoek aan vrienden, school of de sportclub. De mogelijkheden verschillen per gemeente. Check de details daarom bij je eigen gemeente. Soms zijn er ook faciliteiten voor mantelzorgers. Raadpleeg daarvoor de gemeente waar degene die je verzorgt woont.
 • Het UWV verstrekt vergoedingen aan zieken of gehandicapten, die door hun ziekte extra vervoerskosten hebben voor werk of een daarop gerichte opleiding. Bijvoorbeeld voor aanpassingen aan de auto, zoals handgas. Informeer ook naar de mogelijkheden bij je werkgever.
 • Het rijk draagt soms bij voor vervoer naar de dagbesteding en biedt voordelig reizen (tot) buiten de eigen regio

 Lees ook:

Nieuw & interessant

 • ziekenhuis-bed
  Nieuws  |  24 nov.

  Korting zorgpremie 2018 bij verhogen eigen risico varieert sterk

  In 2018 bedraagt het eigen risico opnieuw €385. De korting op je zorgpremie die je ontvangt bij het vrijwillig verhogen van het eigen risico varieert van €150 tot €300 bij de verschillende zorgverzekeraars.
 • polisjungle
  Nieuws  |  15 nov.

  Slappe afleidingsmanoeuvre ZN

  Zorgverzekeraars Nederland (ZN) beschuldigt de Consumentenbond van het creëren van onrust over zorgverzekeringen uit commercieel belang. De Consumentenbond vindt dat ZN hiermee de aandacht probeert af te leiden van het feit dat ze zelf hun zaakjes niet op tijd op orde hebben.
 • zorgkosten-declareren-2
  1 nov.

  Zorgkosten declareren: hoe werkt dat?

  Hoe declareer je zorgkosten? Hoeveel tijd heb je ervoor en wanneer krijg je je geld terug?
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.