! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Mediapool_zeker online

Zeker Online

Meer weten over privacy en digitale veiligheid? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Instagram: tips voor privacy

Instagram is onderdeel van Facebook en richt zich op het makkelijk delen van foto’s en korte filmpjes. Wil je deze altijd met de hele wereld delen? Waarschijnlijk niet. We geven enkele tips hoe jij je privacy op Instagram kunt verbeteren.

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op:25 juni 2021

instagram-inlogscherm

Bij het aanmaken van een account

Je kunt je privacy op Instagram op verschillende manieren beschermen. Voordat je een account aanmaakt heb je de volgende opties:

Gebruik een ander e-mailadres
instagram-meisjes-ijsjesJe kunt voor je Instagram-account het beste een ander e-mailadres gebruiken dan je normaal gebruikt. Dan kan Facebook niet zo goed volgen wat jij buiten ‘Insta’ doet.

Gebruik niet je echte naam
Bij het aanmaken van een account vul je vaak automatisch je eigen naam in als gebruikersnaam. Maar dan is je naam gemakkelijk te googlen. Wil je dat niet? Kies een accountnaam die niet naar jou te herleiden is.

Zet je account op privé
Zo voorkom je dat jouw posts openbaar en hierdoor voor iedereen te zien zijn. Dit is ook nog aan te passen als je al een account hebt.

LET OP: privé is nooit echt privé. Wanneer je iets deelt online, kunnen ook bekenden uit je privékring er mee aan de haal gaan. Een screenshot is zo gemaakt en gedeeld. Zet je account op privé via Opties > Privé-account

Gebruik meerdere accounts
Vanuit de app kun je meerdere accounts gebruiken. Je kunt er zo voor kiezen om één of meerdere privé-accounts aan te maken en een openbare. Zo kun je met bekenden meer privéberichten delen en met de rest van de wereld de foto’s van je kat of je fotogenieke kamerplant.

Bescherm je account

Een gehackt account, daar zit je niet op te wachten. Met de volgende maatregelen verklein je de kans dat jouw account gehackt wordt:

Schakel tweestapsverificatie in
Hiermee vul je niet alleen een wachtwoord in, maar krijg je ook een toegangscode via bijvoorbeeld een sms’je toegestuurd. Zo maak je het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je account. Ga naar: Opties > Tweestapsverificatie om het in te schakelen.

Log uit en wis je zoekgeschiedenis
Log je wel eens in op een openbare computer of heb je geen wachtwoord op jouw telefoon? Log dan uit bij Instagram. Zo kan niet iemand anders uit jouw naam posten. Door het regelmatig wissen van je zoekgeschiedenis worden er minder advertenties afgestemd op jouw zoekgedrag. Ga om dit aan te passen naar Opties > Uitloggen of ga naar Opties > Zoekgeschiedenis wissen

Maak je profiel privacyproof

instagram-selfie-londenPas de informatie in je profiel aan
Als je een openbaar profiel hebt, let er dan op wat je in je profiel informatie deelt. Iedereen kan dit mee lezen. Je kunt de informatie bewerken door op je profiel op de knop 'profiel bewerken' te klikken.

Maak automatisch taggen onmogelijk
Zorg ervoor dat je eerst toestemming moet geven voordat iemand je in een foto tagt. Zo voorkom je dat men je lukraak tagt in willekeurige foto's. Zet het taggen van foto’s van jou op ‘handmatig’. Ga hiervoor naar je account > taggen om dit aan te passen.

Let op bij het delen van je locatie
Als je een bericht plaatst kun je ook meteen je locatie delen bij de foto. Dit kan leuk zijn wanneer je alle prachtplekken die je op vakantie bezoekt wil laten zien aan je volgers. Bedenk dan wel dat ook anderen dit kunnen zien.

  Deel je foto's niet met iedereen

  Ook wanneer je een openbaar profiel hebt, hoef je niet al je foto's met al je volgers te delen. Met de volgende aanpassingen is het mogelijk om foto's of stories met een beperkt aantal volgers te delen:

  Deel privéfoto’s met selecte groep
  Via de Privéberichten-functie, ook wel direct message (DM) genoemd, kun je foto's delen met één of een aantal volgers. Op deze wijze beperk je het aantal volgers dat je foto's kan zien.

  Stories aanpassen
  De instellingen voor stories, in het Nederlands ook wel verhaal genoemd, kun je aanpassen. Zo hou je controle over wie er op kan reageren, wie ze kan delen en wie ze kan zien. Om dit aan te passen ga je naar Opties > Verhaalinstellingen > Reacties op berichten toestaan aan: ‘Iedereen, personen die je volgt, of uit’.

  Reacties blokkeren
  Je kunt ook de controle beperken over wie er op je foto's kan reageren. De reacties van bepaalde personen, of woorden en emoji’s kun namelijk blokkeren. Zo kun je ongewenste reacties of haatzaaiers van je profiel weren. Om dit aan te passen ga je naar Opties > Instellingen > Reacties.

  Beperk het delen met Facebook

   instagram-foto-taartZet de koppeling met Facebook en andere apps uit
   Bij het plaatsen van een bericht kun je de foto ook direct plaaten op Facebook en andere sociale media. Lijkt handig, maar je stuurt er onnodig veel data mee. Zet dit dus uit. Zo wordt er minder data uitgewisseld tussen Facebook en Instagram. Om dit aan te passen ga je naar Opties > Instellingen > Gekoppelde accounts.

   Zet de verbinding met je contactenlijst uit
   Zo weet Facebook, het moederbedrijf van Instagram, niet met wie jij allemaal contacten onderhoudt of net contact hebt gelegd. Ga hiervoor naar Opties > Instellingen > Contacten

   Let op wat je post

   Gebruik van hashtags (#..)
   Instagram heeft een lijst met verboden hashtags. Sommige gebruikers plaatsen gewelddadige of pornografische content. Deze maken ze 'vindbaar' door veelgebruikte hashtags te gebruiken. Instagram verbiedt daarom regelmatig nieuwe hashtags.

   Als je niet wil dat jouw foto’s op een feed met onfrisse/ongewenste content terecht komt, let dan op je hashtaggebruik. Zoek een hashtag eerst op, voordat je deze toevoegt aan je foto.

   Meer privacy tips:

   Steun de Consumentenbond

   We onderzoeken regelmatig of bedrijven goed omgaan met jouw gegevens. En we pakken bedrijven aan die veiligheid en privacy niet serieus nemen. Zodat jij digitale diensten en producten kunt gebruiken die veilig zijn. Steun ons en word ook lid.

   Word lid

   Zorg - Doneer - Square

   Artikelen binnen Privacy op internet

   Alle artikelen

   Nieuw & interessant

   • Whatsapp privacy
    12 jul.

    Consumentenorganisaties klagen over WhatsApp

    De Consumentenbond en 7 andere Europese consumentenorganisaties dienen een klacht in bij de Europese Commissie over WhatsApp. Gebruikers van de berichtendienst moesten eerder dit jaar akkoord gaan met nieuwe - onduidelijke - voorwaarden.
   • Privacy TikTok
    Nieuws | 24 jun.

    TikTok ontvangt claim van 1,5 miljard euro

    TikTok moet Nederlandse kinderen een schadevergoeding betalen voor het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van hun gegevens. Dat eisen de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy.
   • Artikel meldpunt datalekken
    9 jun.

    Datalekken: de gevaren en wat moet je doen?

    Wat zijn de gevaren van datalekken, wat kun je doen om het lekken van jouw gegevens te voorkomen en wat moet je doen als je data wel is gelekt?
   • openingsbeeld-datingapps-1200x800px
    7 jun.

    Datingsites: privacytest

    Bij 3 van de 12 datingsites - Inner Circle, Pepper en Relatieplanet -  kunnen hackers te gemakkelijk gebruikersnamen en wachtwoorden raden.