icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
mediapool-zeker-online-1200x800px

Google volgt je stiekem

Je wordt overal gevolgd, ook al denk je zelf van niet. Stop Google. Teken de petitie!

Privacytips voor Instagram

Instagram is onderdeel van Facebook en richt zich op het makkelijk delen van foto’s en korte filmpjes. Wil je deze altijd met de hele wereld delen? Waarschijnlijk niet. We geven enkele tips hoe jij je privacy op Instagram kunt verbeteren.

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Gepubliceerd op:21 november 2018

instagram-inlogscherm

Bij het aanmaken van een account

Je kunt je privacy op Instagram op verschillende manieren beschermen. Voordat je een account aanmaakt heb je de volgende opties:

Gebruik een ander e-mailadres
instagram-meisjes-ijsjesJe kunt voor je Instagram-account het beste een ander e-mailadres gebruiken dan je normaal gebruikt. Dan kan Facebook niet zo goed volgen wat jij buiten ‘Insta’ doet.

Gebruik niet je echte naam
Bij het aanmaken van een account vul je vaak automatisch je eigen naam in als gebruikersnaam. Maar dan is je naam gemakkelijk te googlen. Wil je dat niet? Kies een accountnaam die niet naar jou te herleiden is.

Zet je account op privé
Zo voorkom je dat jouw posts openbaar en hierdoor voor iedereen te zien zijn. Dit is ook nog aan te passen als je al een account hebt.

LET OP: privé is nooit echt privé. Wanneer je iets deelt online, kunnen ook bekenden uit je privékring er mee aan de haal gaan. Een screenshot is zo gemaakt en gedeeld. Zet je account op privé via Opties > Privé-account

Gebruik meerdere accounts
Vanuit de app kun je meerdere accounts gebruiken. Je kunt er zo voor kiezen om één of meerdere privé-accounts aan te maken en een openbare. Zo kun je met bekenden meer privéberichten delen en met de rest van de wereld de foto’s van je kat of je fotogenieke kamerplant.

Bescherm je account

Een gehackt account, daar zit je niet op te wachten. Met de volgende maatregelen verklein je de kans dat jouw account gehackt wordt:

Schakel tweestapsverificatie in
Hiermee vul je niet alleen een wachtwoord in, maar krijg je ook een toegangscode via bijvoorbeeld een sms’je toegestuurd. Zo maak je het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je account. Ga naar: Opties > Tweestapsverificatie om het in te schakelen.

Log uit en wis je zoekgeschiedenis
Log je wel eens in op een openbare computer of heb je geen wachtwoord op jouw telefoon? Log dan uit bij Instagram. Zo kan niet iemand anders uit jouw naam posten. Door het regelmatig wissen van je zoekgeschiedenis worden er minder advertenties afgestemd op jouw zoekgedrag. Ga om dit aan te passen naar Opties > Uitloggen of ga naar Opties > Zoekgeschiedenis wissen

Maak je profiel privacyproof

instagram-selfie-londenPas de informatie in je profiel aan
Als je een openbaar profiel hebt, let er dan op wat je in je profiel informatie deelt. Iedereen kan dit mee lezen. Je kunt de informatie bewerken door op je profiel op de knop 'profiel bewerken' te klikken.

Maak automatisch taggen onmogelijk
Zorg ervoor dat je eerst toestemming moet geven voordat iemand je in een foto tagt. Zo voorkom je dat men je lukraak tagt in willekeurige foto's. Zet het taggen van foto’s van jou op ‘handmatig’. Ga hiervoor naar je account > taggen om dit aan te passen.

Let op bij het delen van je locatie
Als je een bericht plaatst kun je ook meteen je locatie delen bij de foto. Dit kan leuk zijn wanneer je alle prachtplekken die je op vakantie bezoekt wil laten zien aan je volgers. Bedenk dan wel dat ook anderen dit kunnen zien.

  Deel je foto's niet met iedereen

  Ook wanneer je een openbaar profiel hebt, hoef je niet al je foto's met al je volgers te delen. Met de volgende aanpassingen is het mogelijk om foto's of stories met een beperkt aantal volgers te delen:

  Deel privéfoto’s met selecte groep
  Via de Privéberichten-functie, ook wel direct message (DM) genoemd, kun je foto's delen met één of een aantal volgers. Op deze wijze beperk je het aantal volgers dat je foto's kan zien.

  Stories aanpassen
  De instellingen voor stories, in het Nederlands ook wel verhaal genoemd, kun je aanpassen. Zo hou je controle over wie er op kan reageren, wie ze kan delen en wie ze kan zien. Om dit aan te passen ga je naar Opties > Verhaalinstellingen > Reacties op berichten toestaan aan: ‘Iedereen, personen die je volgt, of uit’.

  Reacties blokkeren
  Je kunt ook de controle beperken over wie er op je foto's kan reageren. De reacties van bepaalde personen, of woorden en emoji’s kun namelijk blokkeren. Zo kun je ongewenste reacties of haatzaaiers van je profiel weren. Om dit aan te passen ga je naar Opties > Instellingen > Reacties.

  Beperk het delen met Facebook

   instagram-foto-taartZet de koppeling met Facebook en andere apps uit
   Bij het plaatsen van een bericht kun je de foto ook direct plaaten op Facebook en andere sociale media. Lijkt handig, maar je stuurt er onnodig veel data mee. Zet dit dus uit. Zo wordt er minder data uitgewisseld tussen Facebook en Instagram. Om dit aan te passen ga je naar Opties > Instellingen > Gekoppelde accounts.

   Zet de verbinding met je contactenlijst uit
   Zo weet Facebook, het moederbedrijf van Instagram, niet met wie jij allemaal contacten onderhoudt of net contact hebt gelegd. Ga hiervoor naar Opties > Instellingen > Contacten

   Let op wat je post

   Gebruik van hashtags (#..)
   Instagram heeft een lijst met verboden hashtags. Sommige gebruikers plaatsen gewelddadige of pornografische content. Deze maken ze 'vindbaar' door veelgebruikte hashtags te gebruiken. Instagram verbiedt daarom regelmatig nieuwe hashtags.

   Als je niet wil dat jouw foto’s op een feed met onfrisse/ongewenste content terecht komt, let dan op je hashtaggebruik. Zoek een hashtag eerst op, voordat je deze toevoegt aan je foto.

   Meer privacy tips:

   Nieuw & interessant

   • Mediapool MG-Veilig online1200x800
    22 aug.

    Bescherm je privacy én je computer

    Denk naast je online-privacy ook aan veilig internetten. Vraag de gratis Minigids Veilig online aan met tips hoe je nepmails herkent, oplichting op Marktplaats voorkomt of een virusscanner kiest.

   • my-data-done-right-laptop-eersteindruk
    Eerste indruk  |  5 dec.

    My Data Done Right

    De tool MyDataDone Right van Bits of Freedom helpt je inzageverzoeken te versturen. Zo weet je welke gegevens een bedrijf of instelling van jou heeft.
   • startpagina-homepage-eerste-indruk
    Eerste indruk  |  29 nov.

    Startpage.com

    Startpage.com laat je anoniem googlen en de gevonden pagina’s bezoeken zonder sporen na te laten.
   • facebook
    Nieuws  |  19 okt.

    30 miljoen Facebookaccounts leeggeplukt

    Via de 'Weergeven als' functie van Facebook hadden hackers toegang tot de gegevens van 30 miljoen gebruikers.