icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Auto huren? Let op deze valkuilen

Vage verzekeringen, onbegrijpelijke contracten en vooral veel extra kosten: een huurauto op vakantie bezorgt je naast vrijheid vaak ook kopzorgen. Op deze trucs kun je alvast bedacht zijn.

Kees Verplanke

Kees Verplanke , Expert Auto, fiets en reizen Bijgewerkt op:18 december 2018

belangrijkste-valkuilen-auto-huren

Onduidelijke verzekeringen 

Vanwege de grote financiële risico’s zijn goede verzekeringen onmisbaar bij het huren van een auto. In de huur zijn basisverzekeringen voor wettelijke aansprakelijkheid, schade en diefstal weliswaar inbegrepen, maar de laatste 2 met elk een fors eigen risico. Het is dus beter het eigen risico te verlagen of af te kopen. Daarvoor bestaan extra verzekeringen, 'waivers' genaamd. Huur je direct bij een lokaal of internationaal autoverhuurbedrijf, dan kan het afkopen van het eigen risico vaak alleen ter plekke. Dat is alleen al vanwege de taal niet zo eenvoudig. Regelmatig worden huurders onder zware druk gezet om een dure verzekering voor het eigen risico af te sluiten, zelfs als ze die bij het boeken al hadden geregeld. 

Wat te doen? 

Bij sommige intermediairs, zoals Sunny Cars en Economy Car Hire, huur je zonder eigen risico. Schades die doorgaans buiten alle verzekeringen vallen, zoals aan banden, onder- en bovenkant van de auto, spiegels en ruiten, zijn dan gedekt. Bij andere intermediairs moet je bijbetalen voor het afkopen van het eigen risico en alle mogelijke schade. Als je vaker een auto huurt, ben je al snel voordeliger uit met een aparte verzekering die het eigen risico dekt, zoals van Allianz, insurance4carhire.com en huurautoverzekering.com. Een jaarpolis bij huurautoverzekering.com kost ongeveer €45 tot €70; een tijdelijke vanaf circa €4,50 tot €7 per dag. 

Probeert het verhuurbedrijf een inzittendenverzekering te verkopen? Laat aan de hand van de voucher en boekingsovereenkomst zien dat zo’n verzekering niet nodig is. Doorgaans is dit namelijk standaard onderdeel van de reisverzekering. Wil de verhuurder de auto in dat geval niet meegeven, zoek dan telefonisch hulp van de boekingssite of intermediair in Nederland. Als het niet anders kan, betaal dan met creditcard, maak duidelijk dat je een klacht gaat indienen en probeer naderhand het geld terug te krijgen via de creditcardmaatschappij.

Brandstoftrucs 

Een aantal lokale verhuurders hanteert een ‘full-empty policy’. Dat wil zeggen dat je voor een volle tank betaalt en die leeg mag inleveren. Maar je betaalt vaak een veel hogere prijs dan bij de pomp, soms nog aangevuld met een ‘servicetoeslag’. Voor de ongebruikte brandstof krijg je bij het inleveren weinig of niets terug. Heel vervelend als je maar 400 kilometer rijdt terwijl er in de tank genoeg brandstof zit voor 700 kilometer. 

Wat te doen? 

Kies een verhuurder met een eerlijk brandstofbeleid, namelijk ‘full-full’: vol meenemen en vol inleveren. Is het brandstofbeleid tijdens het zoeken en boeken niet duidelijk, informeer er dan naar. Neem voor de zekerheid foto’s van de brandstofmeter bij afhalen en inleveren, bewaar tankbonnen, noteer kilometerstanden en vraag de verhuurder naar een tankstation zo dicht mogelijk bij de luchthaven of zoek het zelf op op Google Maps. Sommige verhuurders eisen een bon van de laatste tankbeurt.

Zogenaamde schade 

Soms krijgen huurders bij het terugbrengen van de auto of later thuis een rekening gepresenteerd voor schade die ze niet hebben veroorzaakt. Bijvoorbeeld voor minuscule krasjes die bij de controle tijdens het afhalen onopgemerkt zijn gebleven of voor fictieve schade. 

Wat te doen? 

Maak bij het afhalen foto’s of een video van de auto vanuit alle hoeken. Laat alle aanwezige beschadigingen op het formulier aantekenen. Laat na de controle bij het terugbrengen een medewerker van het verhuurbedrijf een bewijs tekenen dat de auto geen (nieuwe) beschadigingen heeft. Neem bij schade onderweg direct contact op met het autoverhuurbedrijf en vraag wat te doen. 

Spookafschrijvingen 

Voor autohuur is bijna altijd een creditcard nodig. Je machtigt de verhuurder om op je rekening een reservering te maken voor de borg, brandstofkosten en het eventuele eigen risico. Soms worden huurders vervolgens bij thuiskomst geconfronteerd met een afschrijving van de creditcardrekening waarmee ze het niet eens zijn. Het gaat dan vooral om bedragen voor brandstof, zogenaamde schoonmaakkosten en (vermeende) schade. 

Wat te doen? 

Vraag bij het inleveren van de auto na de controle een bewijs van de kosten. Dat voorkomt discussies achteraf. Is er sprake van een verdachte transactie op de creditcardrekening? Maak direct bezwaar bij de verhuurmaatschappij, met een afschrift naar de tussenpersoon (indien van toepassing). Lost dit niets op, dan kun je de transactie betwisten bij de instantie die de creditcard uitgeeft. Motiveer met bewijsmateriaal. Het lukt niet altijd de transactie ongedaan te laten maken. Sunny Cars biedt op een aantal populaire zonbestemmingen autohuur aan zonder creditcard, en dus ook zonder borg. Het bedrijf neemt de garantstelling van de huurder over. 

Lees ook:

Nieuw & interessant