icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

WA+-autoverzekering (beperkt casco)

Een autoverzekering met een WA+-dekking (ook wel beperkt casco genoemd) biedt meer dan een WA-verzekering. Naast de schade die je eventueel bij een ander veroorzaakt, is met WA+ ook bepaalde schade aan je eigen auto verzekerd. Meestal kies je voor een WA+-verzekering als je auto tussen de 4 à 6 jaar tot 8 à 10 jaar oud is.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

koopadvies-beperkt-casco

Wat is gedekt met een WA+-verzekering?

Naast de schade die je eventueel bij een ander veroorzaakt, is met WA+ ook bepaalde schade aan je eigen auto verzekerd.

  WA WA+ Allrisk
Schade aan anderen x x x
Diefstal en inbraak   x x
Ruitschade   x x
Stormschade en brandschade   x x
Schade door eigen toedoen     x
Vandalisme     x

Wanneer kies je voor WA+?

Sommige automobilisten houden te lang vast aan hun WA+- of allrisk-autoverzekering. Je kunt veel besparen door een lagere dekking te nemen wanneer je auto op leeftijd raakt. Over het algemeen geldt:

Leeftijd auto Autoverzekering
nieuw tot 4 à 6 jaar oud allrisk-verzekering
vanaf 4 à 6 jaar tot 8 à 10 jaar oud WA+-verzekering
vanaf 8 tot 10 jaar oud  WA-verzekering

Natuurlijk speelt niet alleen de leeftijd van je auto een rol bij het kiezen van de dekking. Denk ook aan de waarde van de auto en de risico's waarvoor je gedekt wilt zijn. Als de auto nog niet is afbetaald, is het meestal niet handig om de dekking van allrisk naar WA+ te verlagen. Neem bij de overwegingen die je maakt ook de premieverschillen mee. 

Loont het om over te stappen naar een andere autoverzekering? Vergelijk autoverzekeringen!

Dekking aanpassen

Is je auto ouder dan 4 jaar en ben je allrisk verzekerd? Check dan of een verlaging van de allrisk-dekking naar beperkt casco iets oplevert. Je bent dan nog steeds verzekerd voor schade door diefstal, inbraak, brand, storm en voor ruitschade. Schade aan je eigen auto die je zelf veroorzaakt, is niet gedekt. Afhankelijk van de autowaarde en premie kan dit schelen. 

Raakt je auto total loss door je eigen schuld, dan draai je met een beperkt cascodekking en WA-verzekering dus zelf op voor de schade. Bij een oudere auto is de dagwaarde lager en een total-loss-schade dus beter te dragen dan een nieuwere auto. Je kunt de dagwaarde nagaan via de ANWB/Bovag Koerslijst

Premie omhoog na claim?

Als je schade claimt die valt onder de dekking van je beperkt casco, gaat dat niet ook ten koste van je bonus-maluspositie. Als je schade claimt die je zelf hebt veroorzaakt wel en raak je een of meerdere schadevrije jaren kwijt. Je kunt ook te maken krijgen met een eigen risico.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Lees meer over:

Test autoverzekeringen