icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Energie vergelijken

Energie Alert

De energiemarkt staat op zijn kop. Blijf op de hoogte met onze Energie Alert.

Meld je aan

Waarom energie vergelijken bij de Consumentenbond?

  • Onafhankelijk energie vergelijken

  Geen enkele energieleverancier heeft een direct of indirect belang in de Energievergelijker van de Consumentenbond. Dus je kunt onafhankelijk energieprijzen vergelijken.
   

  • Actueel: dagelijks bijgewerkt

  Je vergelijkt altijd actuele dagkoersen van de beste energiedeals. De tarieven van leveranciers waarmee we samenwerken, worden dagelijks bijgewerkt. Je ziet dus direct wie de goedkoopste energieleverancier is. Lees meer over modelcontracten bij energieleveranciers.

   

  • Vergelijken op duurzaamheid

  Als je energieleveranciers alleen vergelijkt op prijs, kun je geen goede afweging maken. Daarom kun je bij ons energieleveranciers vergelijken op duurzaamheid. Je ziet welke leverancier de meest duurzame energie levert.

 • energie-vergelijken

Energie vergelijken: hoe werkt het?

Energie vergelijken en overstappen

Met onze Energievergelijker kun je energiecontracten vergelijken en overstappen. Zo vind je de beste energiedeal.

In onze energievergelijker moet je een aantal gegevens invullen. Zoals de grootte van je gezin, je postcode en energieverbruik. Ook kun je aangeven of je een dubbele meter of zonnepanelen hebt. Vervolgens vul je in bij welke energieleverancier je nu zit. Zo kunnen we alle energieleveranciers vergelijken en krijg jij de beste energiedeal.

Alleen gas of stroom vergelijken

Je kunt ook 1 product afnemen, dus alleen stoom gas of stroom vergelijken. Dit geef je aan in de tweede stap van de vergelijker.

Energietarieven vergelijken

 • Voor welke tarieven kies je?
   

  • Variabele energietarieven

  Bij een variabel contract heb je tarieven die de energieleverancier aan kan passen. Dat was eens per half jaar, maar nu gebeurt dat vaker. Dat mag een leverancier doen. Hij moet je daar wel 30 dagen van tevoren van op de hoogte brengen. 

  • Dynamische energietarieven

  Dynamische tarieven bewegen mee met de prijs op de energiemarkt. Zo verandert je tarief voor gas dagelijks en voor stroom elk uur. Het kan dus zijn dat je ’s middags voordeliger een wasje kunt draaien dan ’s ochtends. 

  • Vaste energietarieven

  Bij vaste tarieven weet je voor langere tijd waar je aan toe bent. Deze contracten waren door de onrustige energiemarkt een tijd lang niet of nauwelijks af te sluiten.

 • Energiecollectief

Besparen op energie?

 • Afbeelding van twee mannen die een isolatieplaat op maat snijden. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over isoleren van woningen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Isolatie: een slimme investering

  Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en energiezuinig. En bespaart je uiteindelijk veel geld. Investeren in verbeterde isolatie levert meer op dan de rente op een spaarrekening. Lees hoe je dat doet.

  Woning isoleren

 • Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Subsidies en leningen voor een duurzaam huis

  Huizen in Nederland moeten duurzamer worden en uiteindelijk van het gas af. Maar hoe betaal je dat? We geven een overzicht van de subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen.

  Alle subsidies en leningen

Nieuw & Interessant

 • energiemarkt-meterkast-oud
  21 mrt.

  Hoge energieprijzen

  De energieprijzen zijn enorm gestegen. Veel consumenten merken dat in de portemonnee. Wat is er aan de hand? En waar doe je verstandig aan als je contract nu afloopt? We beantwoorden veelgestelde vragen.
 • wachttijden-klantenservice-nieuws
  Nieuws | 10 mrt.

  Helft energieleveranciers onvoldoende bereikbaar

  De helft van de energieleveranciers in Nederland voldoet niet aan de wettelijke eisen omtrent bereikbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder 32 energieleveranciers. De bedrijven hebben geen telefonische klantenservice of bieden klanten geen e-mailadres waar zij hun vragen naar toe kunnen sturen. 
 • energiecontracten
  30 sep.

  Modelcontract

  Een modelcontract is een energiecontract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Met een modelcontract vergelijk je eenvoudig de tarieven van energieleveranciers. Het contact is maandelijks opzegbaar. 
 • Bescherming tegen faillissement energiebedrijf
  Nieuws | 6 mrt.

  Inzicht in stroomverbruik apparaten in huis

  ​​​​​​​Consumenten kunnen flink besparen op hun energierekening als ze inzicht hebben in het stroomverbruik van apparaten. De Consumentenbond maakte daarom een overzicht van het stroomverbruik van 40 elektrische apparaten.
 • Zonnepanelen
  Nieuws | 24 jan.

  Geen afbouw salderingsregeling zonder goed alternatief

  De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de vereniging voor woningcorporaties Aedes en de Woonbond roepen de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met de afbouw van de salderingsregeling als er geen goed alternatief ligt voor (toekomstige) zonnepaneelbezitters.
 • Salderingsregeling-zonnepanelen
  Nieuws | 13 jan.

  Afbouw salderingsregeling slecht onderbouwd, solide terugleververgoeding nodig

  De Consumentenbond maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de overheid de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters af wil bouwen. Er moet op zijn minst een solide terugleververgoeding in de wet staan.

Vragen stellen over de energievergelijker