icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Werkgeversverklaring of UWV verzekeringsbericht

De werkgeversverklaring is belangrijk bij de hypotheekaanvraag. Het invullen gaat vaak fout. Daarom accepteren steeds meer hypotheekaanbieders het UWV verzekeringsbericht. Die kun je zelf online downloaden. Snel, simpel en foutloos. Maar zijn er ook nadelen? 
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 februari 2022

werkgeversverklaring

Werkgeversverklaring

Een werkgeversverklaring is een document waarin je werkgever verklaart hoe hoog je inkomen is en welk dienstverband je hebt (tijdelijk of vast). Hiermee kun je aantonen aan je hypotheekverstrekker dat je voldoende inkomen hebt om de hypotheeklasten te kunnen betalen.

Hoe kom ik aan zo'n verklaring?

Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt het formulier werkgeversverklaring van NHG gebruikt. Deze kan zowel digitaal als handmatig ingevuld worden.  

Sommige hypotheekverstrekkers gebruiken het NHG-formulier ook voor hypotheken zonder NHG. Maar vaak gebruiken ze een eigen formulier dat je kunt downloaden op de website van de hypotheekaanbieder. Je kunt het formulier werkgeversverklaring ook bij je hypotheekadviseur opvragen. 

Checklist werkgeversverklaring

Voor een werkgeversverklaring gelden een aantal regels:

 • De datum indiensttreding en je naam en adresgegevens moeten overeenkomen met wat op je salarisstrook staat.
 • De inkomensgegevens moeten gelijk zijn aan het bruto jaarsalaris op de loonstrook.
 • De verklaring moet in kleur worden ingescand.
 • Als de verklaring met pen ingevuld wordt: gebruik voor het hele formulier dezelfde kleur pen. Laat bij een fout een nieuw formulier invullen, dus geen doorhalingen of gebruik van andere correctiemogelijkheden.
 • Zorg dat alle vragen beantwoord zijn.
 • Bij naam werkgever hoort de volledige naam van de organisatie te staan, zoals opgenomen in de arbeidsovereenkomst.
 • Een werkgeversverklaring en salarisstrook mogen niet ouder zijn dan 3 maanden na de datum van je hypotheekofferte.

Intentieverklaring bij een tijdelijk contract

Laat je werkgever bij een tijdelijk contract de 'verklaring voortzetting dienstverband' tekenen. Zo'n verklaring staat op het formulier werkgeversverklaring. Dit wordt ook wel een intentieverklaring genoemd. Als je werkgever die invult en ondertekent, laat hij zien dat hij van plan is je in dienst te nemen. 

UWV verzekeringsbericht: sneller en foutloos

Veel hypotheekverstrekkers gaan ook akkoord met een verzekeringsbericht van het UWV. Het UWV-verzekeringsbericht geeft een overzicht van je arbeidsverleden en je loongegevens van de afgelopen 5 jaar. 

Je kunt het verzekeringsbericht online downloaden door met je DigiD in te loggen op de website van het UWV. Let op: als je het bericht download, zorg dan dat het vinkje bij Burgerservicenummer (BSN) uit staat. Geldverstrekkers mogen geen berichten accepteren waar een BSN op staat vermeld. 

Het verzekeringsbericht mail je naar je hypotheekadviseur. Ook voor een hypotheek met NHG kun je zo'n bericht gebruiken in plaats van een werkgeversverklaring.

Voordelen 

 • Het verzekeringsgbericht is direct beschikbaar. Het laten invullen van een werkgeversverklaring kost meestal wel een paar dagen. 
 • Je bent niet afhankelijk van de medewerking van je werkgever. 
 • Het verzekeringsbericht wordt verstrekt door de overheid. Het overzicht klopt en is volledig. Op een enkele uitzondering na. Een werkgeversverklaring wordt vaak fout of niet volledig ingevuld. 

Nadelen

 • Niet iedere hypotheekverstrekker gaat akkoord met het document. 
 • Het bepalen van het inkomen op basis van het UWV verzekeringsbericht zorgt soms voor een lager inkomen dan op basis van een werkgeversverklaring. Bijvoorbeeld bij een recente grote loonstijging. Of als je nog maar kort werkt. 
 • Aanvragers die in het buitenland in loondienst zijn, kunnen het verzekeringsbericht niet gebruiken. 

Extra formulier nodig voor flexwerkers

Perspectiefverklaring bij werk via uitzendbureau

Als je minimaal 12 maanden voor hetzelfde uitzendbureau werkt kun je een perspectiefverklaring aanvragen. De perspectiefverklaring geeft aan dat er voldoende kansen voor je zijn op de arbeidsmarkt.

Werk je via het uitzendbureau? Dan heb je deze verklaring vaak ook nodig als je een hypotheek aanvraagt. De perspectiefverklaring vraag je aan bij het uitzendbureau.

Arbeidsmarktscan voor flexwerkers

Heb je in de afgelopen 14 maanden minimaal 12 maanden in loondienst gewerkt? Maar wil je werkgever de intentieverklaring op de werkgeversverklaring niet tekenen? Dan kun je een arbeidsmarktscan aanvragen.

In de scan staat hoe groot je kans is om snel werk te vinden. Je ziet ook hoeveel je gemiddeld genomen kunt verdienen met een volgende baan. Maar niet alle banken accepteren de scan. 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Starter