icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vervangende auto na autoschade

Als je tijdelijk geen auto hebt omdat die gerepareerd wordt of gestolen is, kan een vervangende auto uitkomst bieden. Je kunt vervangend vervoer op verschillende manieren regelen.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

vervangende-auto

Vervangende auto bij schade

Als je je auto laat repareren bij een aangesloten schadeherstelbedrijf, krijg je van je autoverzekeraar vaak een gratis vervangende auto. Dit hangt wel af van de dekking van je autoverzekering. Ga je naar een herstelbedrijf waar je autoverzekeraar geen contract mee heeft? Dan heb je vaak geen recht op een vervangende auto.

Vervangend vervoer en cascodekking

Bij een (beperkt) cascodekking is de schadegebeurtenis bepalend of je recht hebt op vervangend vervoer. Denk bijvoorbeeld aan totaalverlies door stormschade. Met een allriskdekking zijn er meer gebeurtenissen gedekt dan met een beperkt cascodekking. De verzekeringsmaatschappij komt met een tegemoetkoming in de kosten of stelt kosteloos een vervangende auto ter beschikking.

Vervangende auto en WA-dekking

Bij  een WA-dekking kan de verzekerde ook recht hebben op een vervangende auto, na bijvoorbeeld na een ongeval in het buitenland waarbij er sprake is van total loss schade. De auto is dan namelijk niet te repareren binnen een bepaald aantal werkdagen. De dekking voor vervangend vervoer komt dan voort uit de hulpverlening.

Vervangende auto bij diefstal

Bij een WA-dekking is er meestal geen recht op een vervangende auto. Bij een beperkt of volledig cascodekking krijg je vaak wel een andere auto mee, als de reparatie gebeurt door een aangesloten schadehersteller. Als je een dekking hebt voor diefstal, vergoedt je autoverzekeraar meestal ook de kosten van een vervangende auto. Vaak geldt dit wel voor een periode van maximaal 30 dagen. Bekijk in de polisvoorwaarden hoe het precies zit.

Vervangende auto bij pech

Heb je bij je autoverzekering ook pechhulp afgesloten als aanvullende verzekering? Dan probeert de pechhulpservice je auto ter plekke te repareren, maar als dat niet lukt krijg je een vervangende auto. Je eigen auto wordt dan in de garage gerepareerd. Je kunt natuurlijk ook gedekt zijn voor pechhulp via een pechhulpabonnement of via je autodealer.

Meer weten over autoschades?

Autoschade wil je liever voorkomen. Maar als het je toch overkomt, is het goed om te weten wat je moet en kunt doen als je schade hebt gemaakt. En wat je kunt doen als een ander schade veroorzaakt. 

Lees ook: Autoschade: wat te doen

Test autoverzekeringen