icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onafhankelijk advies bij financieel product

Waar moet je op letten als je onafhankelijk advies wilt voor een financieel product? Enkele aandachtspunten op een rij.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  20 januari 2016

bankgarantie hypotheek

Onafhankelijk advies

Je kunt grofweg kiezen uit de adviseur van een bank, een onafhankelijke adviseur en een die verbonden is aan een beperkt aantal aanbieders. Een onafhankelijke tussenpersoon vergelijkt een breed scala aanbieders en financiële producten. Er zijn tussenpersonen die gebonden zijn aan een of meer aanbieders, via contractuele afspraken of aandelen. Neem voor het gesprek het dienstverleningsdocument (dvd) door, vaak te vinden op de website van de dienstverlener. Hij moet het dvd overhandigen voordat je met hem in zee gaat.

Vraag voorafgaand aan een overeenkomst met een tussenpersoon, naast de kosten, verder naar:

 • Hoeveel producten hij vergelijkt, of hij eigen producten verkoopt en waarom hij een bepaald product adviseert (wat betreft voorwaarden en prijs);
 • Welke relaties de tussenpersoon heeft met aanbieders, zoals aandelenrelaties;
 • Of je met klachten over een aanbieder bij een tussenpersoon terecht kunt;
 • Wat hij voor je doet ná het adviesgesprek (onderhoud en nazorg);
 • Of de tussenpersoon is aangesloten bij het Kifid; ( het financiële klachten instituut)
 • In geval van een hypotheek: je kunt hypotheken vergelijken en checken welke geldgever in jouw geval de laagste rente vraagt en ga na of de adviseur met deze partij samenwerkt.

Hypotheekadvies van de bank

Hypotheekadvies van de bank is vaak goedkoper dan van een tussenpersoon, maar een bank verkoopt doorgaans alleen eigen hypotheken. Wil je een hypotheek van een andere aanbieder, dan moet je dus opnieuw naar een tussenpersoon of andere bank, die weer opnieuw geld kan vragen voor advies. Je betaalt dan twee keer. De SNS is de enige bank die niet alleen eigen producten aanbiedt. Advies van buitenaf is vaak ook niet welkom bij de grote banken (behalve bij ABN Amro). Ondanks dat je al betaald hebt voor advies, moet je hierdoor opnieuw voor advies dokken bij de bank.

Adviseurs vergelijken

De Consumentenbond werkt samen met Advieskeuze.nl, een onafhankelijke vergelijkingssite van financieel adviseurs. Op deze website kun je financieel advieskantoren in Nederland met elkaar vergelijken op basis van afstand, prijs en waardering. Adviseurs kunnen hun profiel zelf aanvullen met informatie als openingstijden en tarieven. Consumenten kunnen een beoordeling op de site achterlaten en zo anderen helpen bij het vinden van een goede adviseur.

Lees meer over hypotheekadvies.

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  19 dec.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • duokoop-eersteindruk
  Eerste indruk  |  19 dec.

  Duokoop

  Met Duokoop koop je een huis en huur je de grond onder het huis van DNGB (voorheen de Nationale Grondbank). Het is dus erfpacht. Hierdoor heb je lagere maandelijkse lasten en kun je een iets duurder huis kopen.