icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Autoinbraak: wat vergoedt de autoverzekering?

Bij een autoinbraak kan bijvoorbeeld je airbag of navigatiesysteem worden meegenomen. De schadevergoeding voor deze gestolen accessoires is afhankelijk van de dekking van je autoverzekering. En hoe zit het met andere gestolen spullen en de materiële schade van de inbraak?
Kirsten van Loon
Kirsten van Loon

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  18 april 2018

gestolen-autonavigatie

Dekking accessoires auto

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk om na te gaan welke accessoires zijn ingebouwd in de fabriek. Deze zogenoemde af-fabriek accessoires zijn namelijk al verzekerd als onderdeel van de cataloguswaarde van de auto.

Later ingebouwde of aanwezige accessoires, zoals bijvoorbeeld fraaiere koplampen, kun je tot een bepaald bedrag meeverzekeren. Bij het vergelijken van autoverzekeringen kun je de dekking voor accessoires aanvinken als dekkingsoptie.

Beperkt casco dekking

De meeste autoverzekeringen met beperkt casco dekking bieden standaard dekking voor accessoires. De maximale vergoeding varieert enorm: van €500 tot €3500. Bij Bovag, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis zijn accessoires zelfs onbeperkt meeverzekerd.

Bij Delta Lloyd en Ohra kun je accessoires niet meeverzekeren op de beperkt casco dekking of de volledig casco dekking.

Volledig casco

De meeste van de volledig casco autoverzekeringen (allrisk) dekken accessoires standaard tot een bedrag van  €500 tot €5000. Bij Aegon (Royaal), Bovag, Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en Univé (Optimaal) zijn accessoires onbeperkt meeverzekerd.

Sommige verzekeringen bieden geen standaard dekking voor accessoires bij zowel beperkt casco als volledig casco polissen, maar wel de mogelijkheid om aanvullend te verzekeren:

  • Avéro Achmea (Rustig op Weg)
  • De Nederlanden van Nu
  • Delta Lloyd (Budget, Eco Polis en Particulier)
  • Generali
  • Ohra (Basis)
  • United Insurance
  • ZLM

Bron: MoneyView, peildatum 16 augustus 2017

Voorwaarde voor dekking bij diefstal is wel dat je zelf voldoende voorzorgsmaatregelen neemt, zoals de auto goed beveiligen en afsluiten. Die eisen staan in de polisvoorwaarden van de autoverzekering.

Gestolen spullen uit de auto

Als er andere spullen uit je afgesloten auto zijn gestolen, bijvoorbeeld een sporttas, dan kun je die vaak claimen op je inboedelverzekering. Ook een los navigatiesysteem valt vaak onder inboedel, omdat je deze accessoire ook buiten de auto kunt gebruiken. Bij de meeste inboedelverzekeraars geldt voor diefstal van inboedel uit de auto een maximale vergoeding van €250. 

Schade aan auto

Inbrekers veroorzaken schade aan je auto om spullen uit je auto te stelen. Deze schade valt onder de dekking van je autoverzekering wanneer je een beperkt casco (WA+) dekking of een volledig casco (allrisk) dekking hebt. Bij inbraakschade val je trouwens niet terug in het aantal schadevrije jaren.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Lees ook:

Test autoverzekeringen