icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energie besparen: beeld, geluid en computers

Televisies, notebooks en computers gebruiken we allemaal, maar gebruiken ook aardig wat energie. Gelukkig kun je ook op het gebruik van je televisie en computer energie besparen. Wij vertellen je hoe je dat moet doen!

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:9 november 2018

Artikel_energiebesparenbeeldgeluidcomputers

Energiebespaartips televisies

Fabrikanten proberen al jaren het energieverbruik van televisies te verlagen. Toch is een flinke televisie met randapparatuur nog steeds een grote stroomvreter in huis. Zeker als hij vaak aanstaat.

Let op het type scherm

Het soort scherm beïnvloedt het energiegebruik. Lcd-led televisies zijn het zuinigst, plasma televisies gebruiken het meeste energie. Het energiegebruik van een plasma tv is afhankelijk van de beelden die getoond worden. Het energiegebruik van lcd en lcd-led televisies is vrijwel constant.

Hoe kleiner, hoe zuiniger

Een groot tv scherm gebruikt meer energie dan een kleine. Zoek daarom een televisie uit die in je huiskamer past. Laat je niet verleiden door al die grote tv's in de winkel. De meeste mensen vinden een kijkafstand van ongeveer driemaal de beelddiagonaal prettig om te kijken.

Lees meer over de ideale kijkafstand

Let op het energielabel

Sinds december 2011 is het voor fabrikanten verplicht hun televisies een energielabel te geven. Televisies met label A++ zijn het zuinigst. Let wel dat dit label ook rekening houdt met de grootte van een tv. Een grote 55 inch televisie kan een beter label hebben dan een kleine 32 inch televisie. Toch gebruikt de grote tv meer energie.

Pas de helderheid aan

De standaard fabrieksinstellingen voor helderheid en contrast van het beeldscherm zijn vaak onnodig hoog. Pas dit daarom aan. Doe dit het liefst op een moment dat je normaal thuis televisie kijkt. De instellingen die wij gebruiken in onze test zijn per televisie terug te vinden in onze vergelijker.
Bekijk onze test televisies en zie zelf welke tv als zuinigste uit de test komt.

Vergeet de decoder niet!

Vooral oudere decoders voor digitale televisie zijn vaak flinke stroomvreters. Ook als de televisie uitstaat. Als alle toeters en bellen erop zitten (opnamefunctie, interactieve televisie, HD) kan het stroomverbruik oplopen tot 250 kWh oftewel €50 per jaar, soms wel meer dan dat van de televisie zelf!

Helemaal uitzetten van de decoder als je niet kijkt, levert daarom flink wat op. Maar als je hem weer aanzet, kan het gemakkelijk een halve minuut duren voor je weer tv kunt kijken. Een tijdschakelaar is dan een slim idee: als je alleen 's avonds televisie kijkt, kun je de decoder de rest van de dag uit laten staan. En als je op vakantie gaat natuurlijk. Ook vanwege eventuele blikseminslag in de buurt is het dan slim om de stekkers er helemaal uit te halen.

Energiebespaartips computers

Voor tekstverwerken, surfen en e-mailen kun je prima uit de voeten met een eenvoudige computer. Voor videobewerking en gamen is een zwaarder computersysteem nodig. Dit gebruikt ook meer energie.

Pas je beeldscherminstellingen aan

Stel de energie-instellingen van je computer zo in dat het scherm uitgaat als de computer niet wordt gebruikt. Screensavers besparen geen energie. Het kost zelfs meer energie als een screensaver de computer verhindert om naar een energiebesparende stand over te gaan.

Notebook is zuiniger

Een notebook (laptop) verbruikt beduidend minder stroom dan een desktop en een monitor samen. Sluit je een externe monitor aan op de laptop? Dan wordt dat verschil deels tenietgedaan.

Computer in energiebesparende stand

Zet de computer in een energiebesparende stand als hij even niet wordt gebruikt. Bij Power Management (Energiebeheer) kun je instellen dat dit automatisch gebeurt. Kies een zo kort mogelijke tijdsduur. Je zult even moeten experimenteren wat nog comfortabel is. Nog beter is het de computer direct handmatig in de slaap- of sluimerstand te zetten. De computer gaat dan direct door naar de meest energiebesparende stand.
In de sluimerstand wordt het systeemgeheugen op schijf bewaard en schakelt de computer daarna geheel uit. Dit geld ook voor open documenten en programma’s. Bij het opnieuw opstarten is alles direct beschikbaar.

Zet niet-gebruikte functies uit

Op veel apparatuur zitten functies die je niet gebruikt en die toch energie vragen. Deze kun je beter uitzetten. Denk aan bluetooth, wifi en UMTS op een mobiele telefoon of computer.
Bekijk onze test laptops en kijk welke als beste uit de bus komt.

Energiebespaartips printers

Koop een all-in-one

Bedenk welke randapparaten je nodig hebt bij je computer. Koop het liefst multifunctionele apparaten. Een aparte scanner en aparte printer zorgen samen voor meer milieubelasting dan een all-in-one-printer. Bekijk ook de testresultaten.

Energiemeters

Als je weet hoeveel stroom je apparaten gebruiken, helpt dit om zuiniger te zijn met energie. Er zijn losse energiemeters te koop die informatie geven over het energiegebruik. Lees hierover op de pagina energieverbruiksmanagers.

Lees meer over energie besparen in huis, energie opwekken met zonnepanelen en Huisbaasje, onze energieverbruiksmanager. Of ga direct naar energie besparen op: