icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energie vergelijken

Energie Alert

De energiemarkt is nog steeds onrustig. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Meld je aan

Waarom energie vergelijken bij de Consumentenbond?

  • Onafhankelijk energie vergelijken

  Geen enkele energieleverancier heeft een direct of indirect belang in de Energievergelijker van de Consumentenbond. Dus je kunt onafhankelijk energieprijzen vergelijken.
   

  • Eerlijk energie vergelijken

  In onze vergelijker zie je alle voor- en nadelen van de energiecontracten. Je krijgt hierdoor een eerlijk overzicht. Zo maak je de beste vergelijking en vind je het energiecontract dat het beste bij jou past.
   

  • Actueel: dagelijks bijgewerkt

  Je vergelijkt altijd actuele dagkoersen van de beste energiedeals. De tarieven van leveranciers waarmee we samenwerken, worden dagelijks bijgewerkt. Je ziet dus direct wie de goedkoopste energieleverancier is. Lees meer over modelcontracten bij energieleveranciers.

 • energie-algemeen-1200x800px

Energie vergelijken: hoe werkt het?

Energie vergelijken en overstappen

Met onze Energievergelijker kun je energiecontracten vergelijken en overstappen. Zo vind je de beste energiedeal.

In onze energievergelijker moet je een aantal gegevens invullen. Zoals de grootte van je gezin, je postcode en energieverbruik. Ook kun je aangeven of je een dubbele meter of zonnepanelen hebt. Vervolgens vul je in bij welke energieleverancier je nu zit. Zo kunnen we alle energieleveranciers vergelijken en krijg jij de beste energiedeal.

Alleen gas of stroom vergelijken

Je kunt ook 1 product afnemen, dus alleen stoom gas of stroom vergelijken. Dit geef je aan in de tweede stap van de vergelijker.

Energietarieven vergelijken

  • Variabele energietarieven

  Bij een variabel contract heb je tarieven die de energieleverancier aan kan passen. Dat was eens per half jaar, maar nu gebeurt dat vaker. Dat mag een leverancier doen. Hij moet je daar wel 30 dagen van tevoren van op de hoogte brengen.
   

  • Dynamische energietarieven

  Dynamische tarieven bewegen mee met de prijs op de energiemarkt. Zo verandert je tarief voor gas dagelijks en voor stroom elk uur. Het kan dus zijn dat je ’s middags voordeliger een wasje kunt draaien dan ’s ochtends.
   

  • Vaste energietarieven

  Bij vaste tarieven weet je voor langere tijd waar je aan toe bent. Deze contracten waren door de onrustige energiemarkt een tijd lang niet of nauwelijks af te sluiten.

 • energie-tarieven-vergelijken-1200x800px

Vragen over de energievergelijker

Besparen op energie?

 • Afbeelding van twee mannen die een isolatieplaat op maat snijden. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over isoleren van woningen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Isolatie: een slimme investering

  Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en energiezuinig. En bespaart je uiteindelijk veel geld. Investeren in verbeterde isolatie levert meer op dan de rente op een spaarrekening. Lees hoe je dat doet.

  Woning isoleren

 • Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Subsidies en leningen

  Huizen in Nederland moeten duurzamer worden en uiteindelijk van het gas af. Maar hoe betaal je dat? We geven een overzicht van de subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen.

  Bekijk het overzicht

Nieuw & Interessant

 • Slimme stekkers openingsbeeld
  Test

  Beste slimme stekkers met energiemeetfunctie

  Met een slimme stekker met energiemeetfunctie vind je de echte stroomvreters in huis. Hij kan ook op een bepaalde tijd de stroom in- en uitschakelen, bijvoorbeeld om energie te besparen. We hebben er 15 getest.
 • dak dichtbij zonnepanelen

  Vandebron vraagt vergoeding voor terugleveren

  Vandebron rekent als eerste energieleverancier een heffing voor het terugleveren van stroom aan het net.
 • energiecontracten

  Modelcontract

  Een modelcontract is een energiecontract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Met een modelcontract vergelijk je eenvoudig de tarieven van energieleveranciers. Het contact is maandelijks opzegbaar.