icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekrente stijgt: tips voor starters

De hypotheekrente is flink gestegen. Hierdoor kun je minder lenen. Een huis kopen wordt nu nog lastiger. We hebben 6 tips om het nadeel van een hogere hypotheekrente te beperken. Speciaal voor starters op de woningmarkt. 
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 september 2022

Hypotheek rente stijging

Minder lenen door hogere rente

Als je een hypotheek aanvraagt, berekent de hypotheekaanbieder je maximale hypotheek. Bij een rentestijging van 1% daalt het bedrag dat je maximaal kunt lenen met ongeveer € 20.000. Als je minder kunt lenen, wordt het nog lastiger om een huis te kopen.

In 2022 is de hypotheekrente al met ruim 3% gestegen. En een aantal experts verwacht dat de rente de komende tijd verder stijgt. Ook kun je vanaf 2023 waarschijnlijk minder lenen op basis van je inkomen. Want je bent nu een groter deel van je salaris kwijt aan boodschappen en energie. 

Wat kun je zelf doen om het nadeel van de hogere hypotheekrente te beperken? Wij hebben 6 tips voor iedereen die voor het eerst een huis koopt.  

Huis gevonden, wat kun je doen?

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Starter