icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekrente stijgt: tips voor starters

De hypotheekrente schiet omhoog. Bij veel aanbieders is de rente al ruim 1% hoger dan een paar maanden geleden. Hierdoor kun je minder lenen. Een huis kopen wordt nu nog lastiger. We hebben 6 tips om het nadeel van een hogere hypotheekrente te beperken. Speciaal voor starters op de woningmarkt. 
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 9 mei 2022

Hypotheek rente stijging

Minder lenen door hogere rente

Als je een hypotheek aanvraagt, berekent de hypotheekaanbieder je maximale hypotheek. Bij een rentestijging van 1% daalt het bedrag dat je maximaal kunt lenen met ongeveer € 20.000. Als je minder kunt lenen, wordt het nog lastiger om een huis te kopen.

In het eerste kwartaal van 2022 stegen de huizenprijzen minder hard dan in 2021. Het is de vraag of de huizenprijzen gaan dalen als kopers minder kunnen lenen. De experts verwachten niet dat dit op korte termijn gaat gebeuren. Er is nog steeds meer vraag naar huizen dan aanbod.

Wat kun je zelf doen om het nadeel van een hogere hypotheekrente te beperken? Wij hebben 6 tips voor iedereen die voor het eerst een huis koopt.  

Huis gevonden, wat kun je doen?

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Starter