icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dekking verschilt bij schade aan panoramadak

Een panoramadak of glazen schuifdak in je auto is populair. Maar hoe ben je verzekerd als je schade krijgt aan het dak? De dekking verschilt sterk per verzekeraar.
Sandra Mul

Sandra Mul   Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:12 december 2022

panorama-dak-auto

Een panoramadak of zonnedak is geen ruit

Het is niet vanzelfsprekend dat verzekeraars schade aan het panoramadak van je auto zien als ruitschade. Ook al is het dak grotendeels van glas. Heb je een autoverzekering met beperkt casco-dekking? Dan dekt je verzekering standaard schade aan ruiten aan de voorkant, zijkant en achterkant van de auto.

Of schade aan je panorama of zonnedak gedekt is verschilt dus per verzekeraar. Dekt jouw beperkt cascoverzekering schade aan panoramadaken en/of zonnedaken? Dan heeft zo’n schadeclaim géén gevolgen voor je no-claimkorting en schadevrije jaren.

Panaromadak of zonnedak?

Een panoramadak beslaat een groot deel van het dak en laat licht door. Een panormadak kan niet altijd of gedeeltelijk open. Een zonnedak is een klein glazen luik dat open kan. Met een zonnedak kun je altijd met een semi-open dak rijden.

Dekking panoramadak en zonnedak

Zo'n 40% van de autoverzekeringen biedt geen dekking voor schade aan een panaromadak of zonnedak. Dit gaat om de beperkt casco of volledig casco dekking. Check in onderstaande tabel of jou verzekeraar dekking biedt als je een glazen dak hebt. 

Verzekeraar Panoramadak Zonnedak
a.s.r. ja ja

ABN Amro

ja ja
Aegon nee  nee
Allianz nee nee
Allianz Direct ja ja
ANWB ja ja
AON ja ja
Bovag ja ja
Centraal Beheer, FBTO, Interpolis nee nee
De Goudse nee nee
 Ik kies zelf van a.s.r. ja ja
HEMA, Inshared nee nee
ING, Nationale-Nederlanden ja ja
Kilometerverzekering ja ja
Klaverblad ja ja
Lancyr nee nee
Ohra ja ja
Rhion ja nee
SNS nee nee
Unigarant ja ja
United Insurance  ja ja
Univé ja ja
Vereniging Eigen Huis ja ja
Verzekeruzelf.nl nee  nee
Voogd & Voogd  nee nee
Zero nee nee
ZLM nee ja

Bron: MoneyView, peildatum 12 december 2022

Gevolgen voor schadevrije jaren?

Als je verzekeraar het panoramadak niet 'telt' als ruit, dan dekt een beperkt cascoverzekering de schade niet. De volledig cascoverzekering vergoedt schade meestal wel. Maar dan zorgt de schadeclaim voor een terugval van 5 schadevrije jaren. Dit kan dan ook gevolgen hebben voor je premiekorting. Je kunt ook te maken krijgen met een eigen risico.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.