icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hogere hypotheek voor duurhuurders

Betaal je al 3 jaar zonder problemen een hoge huur? Maar is je inkomen te laag om een dure starterswoning te kunnen kopen?  Bij een aantal hypotheekaanbieders kun je nu een hogere hypotheek krijgen. Het is een pilot om duurhuurders aan een koopwoning te helpen. 
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 17 februari 2022

Artikelen_Starteropdewoningmarkt

Hogere hypotheek voor duurhuurders

Ben je één van die honderdduizenden Nederlanders die al jarenlang een hoge huur betaalt en graag een huis wil kopen? Vaak kunnen deze duurhuurders op basis van het inkomen niet genoeg hypotheek krijgen om een starterswoning te kopen. Ook al worden de hypotheeklasten lager dan de huidige huur. Er is nu een kans dat het toch gaat lukken.

Speciaal voor alle duurhuurders loopt er een pilot voor een maatwerkhypotheek. Als je voldoet aan de voorwaarden dan kun je een hogere NHG-hypotheek krijgen. En wordt de aankoop van je eerste huis eindelijk mogelijk. 

De pilot duurhuur is een initiatief van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Vereniging Eigen Huis en een aantal hypotheekaanbieders. De proef loopt vanaf 27 januari 2022 voor maximaal 2 jaar, of tot 1000 hypotheekverstrekkingen.

Wat zijn de voorwaarden?

 • De aankoopprijs van de woning is maximaal €355.000. Dat is in 2022 de grens voor een NHG-hypotheek.  
 • Je huurt al minimaal 3 jaar een woning. Dat kun je aantonen met een huurcontract.
 • Je bent een duurhuurder als je minimaal een derde van je maandelijkse netto-inkomen aan huur uitgeeft.
 • Je kunt met bankafschriften bewijzen dat je de huur al die tijd zonder problemen op tijd hebt betaald.  
 • Je inkomen moet tijdens de huurperiode stabiel zijn gebleven. Als zzp’er of flexwerker kom je ook in aanmerking als je kunt aantonen dat je een bestendig inkomen hebt.
 • Het saldo van je spaargeld en beleggingen moet minimaal gelijk zijn gebleven. Behalve als je kunt bewijzen dat je het spaargeld niet hebt gebruikt voor huishoudelijke kosten. Maar bijvoorbeeld voor een verre reis.  
 • Je hebt tijdens de huurperiode geen lening afgesloten of verhoogd. Kredieten tot €1000 zijn uitgezonderd.  
 • Na aankoop van de woning zijn de hypotheeklasten en de andere woonlasten zoals verzekeringen, gemeentelijke belastingen en onderhoud lager dan de huur die je nu betaalt. Voor de overige woonlasten wordt rekening gehouden met een vast percentage van 1,308% van de hypotheeksom.

Kijk voor een uitgebreide toelichting in dit overzicht van alle NHG voorwaarden die gelden voor duurhuur.   

Welke hypotheekaanbieders doen mee? 

Het is een proef van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Vereniging Eigen Huis en deze 4 hypotheekaanbieders:

 • Aegon
 • BLG Wonen
 • ING 
 • Florius, vanaf maart 2022

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Starter