icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Kies zelf het ideale pakket|

Vergelijk internet, bellen en tv.

TriplePlay
Koopadvies

Autoverzekering kiezen: waar let je op?

In Nederland moet elke auto minimaal WA zijn verzekerd. Natuurlijk kun je je bijverzekeren, maar je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. We helpen je op weg bij het kiezen van de juiste verzekering en dekking.

Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering


1
Welke dekking heb je nodig?

Als basisverzekering kun je kiezen uit 3 dekkingen. Je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. Een oude(re) auto oververzekeren kan onnodig duur zijn. Over het algemeen geldt het volgende:

 • Keuzeadvies autoverzekering 1 Dekking WA

  WA (wettelijke aansprakelijkheid)

  Deze autoverzekering is verplicht en verzekert je tegen schade aan andere weggebruikers. Meestal kies je voor een WA-verzekering voor auto's vanaf 8 tot 10 jaar oud. De premie voor een uitgebreidere dekking staat dan vaak niet meer in verhouding tot de dagwaarde van je auto. 

  WA-verzekering

 • Keuzeadvies autoverzekering 1 Dekking Beperktcasso

  WA+ (beperkt casco)

  WA+, ook wel beperkt casco genoemd, dekt meer dan een WA-verzekering. Naast de schade die je bij een ander veroorzaakt, is met WA+ ook bijvoorbeeld ruitschade en stormschade verzekerd. Meestal kies je voor WA+ als je auto tussen de 4 à 6 jaar tot 8 à 10 jaar oud is.

  WA+-verzekering

 • Keuzeadvies autoverzekering 1 Dekking Volledig casso

  Allrisk (volledig casco)

  Voor een nieuwe auto tot 4 à 6 jaar oud kun je het best een allrisk-verzekering afsluiten. Dit heet ook wel volledig casco en is de meest uitgebreide en duurste autoverzekering. Als je schade zelf veroorzaakt, vergoedt een allrisk-verzekering óók de schade aan je eigen auto.

  Allrisk-verzekering

2
Premie van je autoverzekering

De premie van je autoverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe uitgebreider de dekking, hoe duurder de verzekering is. Bij de bepaling van de premie wordt ook gekeken naar onder meer je leeftijd, woonplaats, schadevrije jaren, autotype en het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt.

Premie en rijstijl

Er bestaan verzekeringen waarbij je wordt beloond met premiekorting voor je rijstijl. Maar let wel op, kies je voor zo'n verzekering, dan deel je je gegevens en kan je rijstijl ook tegen je werken.

Keuzeadvies autoverzekering 3 bonusmalusladder

3
Voorwaarden van je autoverzekering

Kijk niet alleen naar de prijs en dekking, maar ook naar de voorwaarden van verschillende autoverzekeringen:

 • Ben je allrisk verzekerd en rijd je je auto total loss, dan hangt het van je autoverzekering af hoeveel je terugkrijgt. Sommige verzekeringen keren de dagwaarde uit, andere de nieuwwaarde of occasion- of aanschafwaarde.
 • Heb je een WA+- of allrisk-verzekering en valt je auto in een te lage veiligheidsklasse? Dan kun je bij autodiefstal soms naar je centen fluiten.
 • Bekijk ook of er een eigen risico geldt bij je autoverzekering. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan bij schade.
Voorwaarden autoverzekering keuzeadvies

4
Autoverzekering en je leeftijd

Je leeftijd is van invloed op je autoverzekering. Met name voor jongeren en senioren gelden hogere tarieven en andere voorwaarden.

Jongeren

Jongeren veroorzaken vaker ongelukken waardoor ze voor verzekeraars een risicovolle groep zijn. Daardoor krijgen bestuurders tot 24 jaar vaak te maken met een premietoeslag voor de autoverzekering. En een hoger eigen risico bij schade.

Autoverzekeringen voor jongeren

Senioren

Automobilisten op leeftijd worden door een groot deel van de verzekeraars niet geaccepteerd. Het risico bij schade door ouderen zou groter zijn. Ook vragen veel autoverzekeraars een premietoeslag. Deze toeslagen worden niet vooraf aangekondigd. De Consumentenbond vindt dit leeftijdsdiscriminatie.

Autoverzekering voor senioren

5
Aanvullende autoverzekeringen

 • Koopadvies 10 Autoverzekeringen Koopadvies Soorten Inzittende

  Inzittendenverzekering

  Een inzittendenverzekering is geen verplichte of direct noodzakelijke verzekering. Je sluit deze dekking opvallend genoeg vooral af voor jezelf: de bestuurder. Hiermee verzeker je jezelf en je passagiers voor de financiële gevolgen van een verkeersongeluk, bijvoorbeeld bij letselschade of invaliditeit.

  Inzittendenverzekering

 • Koopadvies 10 Autoverzekeringen Koopadvies Soorten Rechtbijstand

  Rechtsbijstandverzekering

  Juridisch advies of rechtsbijstand na een verkeersongeval kan nodig zijn bij een meningsverschil over de schuldvraag. Naast schade aan de auto kunnen er nog andere kosten zijn die je wilt verhalen, zoals waardevermindering van de auto, letselschade en eigen risico van de zorgverzekering

  Rechtsbijstandverzekering auto

 • Koopadvies 10 Autoverzekeringen Koopadvies Soorten Pechhulp

  Pechhulpdekking

  Pechhulp kun je als aanvullende dekking afsluiten bij je auto- of reisverzekering. Sommige autodealers bieden pechhulp tijdelijk gratis aan na aankoop of onderhoud van je auto. Je kunt ook lid worden van een pechhulpdienst of gebruikmaken van 'losse' pechhulp. Probeer dubbele dekking te vookomen.

  Pechhulpdekking

 • Koopadvies 10 Autoverzekeringen Koopadvies Soorten Noclaimbeschermer

  No-claimbeschermer

  Als je jarenlang schadevrij rijdt, kun je een flinke no-claimkorting opbouwen. Na een claim kan die korting als sneeuw voor de zon verdwijnen. Bij een aantal autoverzekeraars kun je een no-claimbeschermer afsluiten om premieverhoging bij een claim te voorkomen. Maar let op, je schadevrije jaren worden niet bevroren.

  No-claimbeschermer

6
Besparen op je autoverzekering

 • Check je autoverzekering jaarlijks. De voorwaarden en premies veranderen of jouw eigen situatie verandert, bijvoorbeeld bij aanschaf van een nieuwe auto, veroudering van de auto of verhuizing. Vergelijk dan opnieuw autoverzekeringen en lees hoe je de dekking wijzigt.
 • De premie een jaar vooruitbetalen, levert vaak een premiekorting van een paar procent op. Ook kan dit incasso- en/of transactiekosten schelen die verzekeraars soms per betalingstermijn (bijvoorbeeld maand) rekenen. 
 • Bij sommige verzekeraars kun je premiekorting krijgen bij goed rijgedrag. Maar let op, slecht rijgedrag wordt hard aangepakt.
 • Een polis digitaal en niet op papier ontvangen kan poliskosten schelen.
 • Vaak krijg je korting als je meerdere verzekeringen onderbrengt bij dezelfde verzekeraar via een alles-in-1-verzekeringspakket.
 • Sommige verzekeraars bieden een budgetpolis. Die is goedkoper dan de standaardpolis, maar er zitten wel haken en ogen aan. Denk aan een uitgeklede dekking of een hoger eigen risico of lagere vergoeding bij schade.
 • Overweeg je een aanvullende dekking bij je autoverzekering, zoals hulp bij pech of geschillen? Let dan op overlap. Misschien heb je al ANWB-pechhulp, ‘mobiliteitsgarantie’ van de dealer of een rechtsbijstandverzekering met de module verkeer.
veel-gestelde-vragen

7
Je tweede auto verzekeren

Bij veel verzekeraars kun je een tweede auto onder gunstige voorwaarden verzekeren met een 'tweede gezinsautoregeling'. Hiermee krijg je dezelfde no-claimkorting als bij de eerste auto of een andere premiekorting. Hier hangen wel een aantal voorwaarden aan:

 • Bij sommige verzekeraars mag je tussen de laatste 1 en 5 jaar geen schade hebben veroorzaakt.
 • Vaak moeten beide bestuurders ouder zijn dan 24 jaar zijn.
 • De meeste verzekeraars sluiten auto’s van inwonende kinderen uit.

Je tweede auto verzekeren

Keuzeadvies autoverzekering 5 tweedeauto

8
Speciale autoverzekeringen

 • Speciale autoverzekering: oldtimer-verzekering en youngtimer-verzekering

  Oldtimer en youngtimer

  Een oldtimer-verzekering is goedkoper dan een gewone autoverzekering. Of een auto een oldtimer is, verschilt per verzekeraar. Een klein aantal verzekeraars biedt een youngtimer-verzekering aan, voor auto’s van 15 tot 25 jaar.

  Oldtimer- en youngtimer-verzekering

 • Speciale autoverzekering: zelfrijdende auto

  Zelfrijdende auto

  Door autoproducent Tesla zijn zelfrijdende auto’s een feit. Er is nog geen speciale verzekering voor zelfrijdende auto’s maar deze komt er waarschijnlijk wel. Wat betekent een zelfrijdende auto voor je autoverzekering?

  Zelfrijdende auto en je autoverzekering

 • Speciale autoverzekering: caravanverzekering

  Caravan

  Een caravan kun je apart verzekeren met een caravanverzekering. Zo ben je ook verzekerd voor schade aan de caravan die je zelf maakt. Zit hij aan de auto vast, dan is WA-dekking van de auto voldoende als je schade aan anderen veroorzaakt. 

  Caravanverzekering

9
Check ervaringen van verzekerden

Lees reviews

Hoe tevreden zijn anderen over hun autoverzekering? Doe je voordeel met hun reviews. De totaalscore per verzekeraar is zichtbaar in onze Autoverzekeringvergelijker.

Tip: Help ook mee om autoverzekeraars scherp te houden en laat een beoordeling achter over jouw verzekeraar

Check op klachten

Ga eventueel op ons online klachtenplatform Klachtenkompas.nl na of er veel klachten zijn over een verzekeraar.

Ervaringen uitwisselen

De Consumentenbond Community is dé plek waar consumenten met elkaar en met de Consumentenbond in gesprek zijn en ervaringen uitwisselen. Wordt er positief of negatief over de verzekeraar gesproken?

autoverzekering-vergelijker

10
Nieuwe autoverzekering afsluiten

 • Vergelijk autoverzekeringen

  Ben je klaar om een nieuwe autoverzekering af te sluiten? Vergelijk zelf de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen via de Autoverzekeringvergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

  Tip: In de video leggen we stap voor stap uit hoe onze Autoverzekeringvergelijker werkt.

  Houd bij de hand:

  • Schadevrije jaren: Je hebt het aantal schade vrije jaren nodig om autoverzekeringen te kunnen vergelijken. Je schadevrije jaren staan op je verzekeringspolis, maar je kunt ze ook opvragen bij je autoverzekeraar. 
  • Meldcode: Bij het afsluiten van een autoverzekering, geef je de meldcode van je auto door aan de verzekeraar. Je vindt de meldcode op het kentekenbewijs van je auto. 

  Opzeggen

  Indien van toepassing: zeg je huidige autoverzekering op als je een nieuwe autoverzekering afsluit.

 • Keuzeadvies autoverzekering 9 Overstappen Keuzeadvies autoverzekering 9 Overstappen

  Video: hoe vergelijk je autoverzekeringen?

Test autoverzekeringen

Community

Stel je vraag!

Tellen schadevrije maanden ook mee? En ben je verzekerd als een vriend een ongeluk krijgt in jouw auto? Vraag het aan de Community of deel je eigen ervaring op het forum.