icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Koopadvies

Autoverzekering kiezen: waar let je op?

Je bent verplicht een autoverzekering af te sluiten als je een auto hebt. De voorwaarden en premie verschillen per verzekeraar. Wij vertellen je waar je op moet letten voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit.

Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering


1
Welke dekking heb ik nodig?

Autoverzekeringen kennen verschillende soorten dekkingen. Er is WA, beperkt casco (WA+) en volledig casco (allrisk). Hoe uitgebreider de autoverzekering, hoe duurder hij is. Wanneer de auto ouder wordt is het verstandig om de dekking tussentijd te wijzigen. Een oudere auto allrisk verzekeren kan onnodig duur zijn. Lees hoe je de dekking tussentijds wijzigt.

Je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. Over het algemeen geldt het volgende:

2
Voorwaarden en premie van een autoverzekering

Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden van de autoverzekeringen. Als je een auto total loss rijdt, is het niet altijd zeker hoeveel je terugkrijgt van de verzekeraar. Soms krijg je alleen de dagwaarde. En valt je auto in een te lage veiligheidsklasse? Dan kun je bij diefstal bij sommige verzekeraars naar je centen fluiten. Kijk in de voorwaarden met name naar:

Bekijk ook of er een eventueel eigen risico geldt bij je autoverzekering. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je een schade hebt en ineens een groot deel zelf moet betalen.

De premie is afhankelijk van veel verschillende factoren zoals je leeftijd, autotype en het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt. Ook bestaan er verzekeringen waarbij je wordt beloond met premiekorting voor je rijstijl.

Reviews autoverzekeraars

Hoe tevreden zijn anderen over hun autoverzekering? Doe je voordeel met hun reviews!

Help ook mee om autoverzekeraars scherp te houden en laat een beoordeling achter voor jouw verzekeraar. De totaalscore per verzekeraar is zichtbaar in de Autoverzekeringvergelijker.

Keuzeadvies autoverzekering 2 voorwaarden

3
Aanvullende autoverzekering

 • Koopadvies 10 Autoverzekeringen Koopadvies Soorten Inzittende

  Inzittendenverzekering

  Deze verzekering is vooral handig voor jou als bestuurder, wanneer je zelf het ongeluk hebt veroorzaakt. Kies het liefst voor een schadeverzekering inzittenden. Deze keert de werkelijke geleden schade uit.

  Inzittendenverzekering

 • Koopadvies 10 Autoverzekeringen Koopadvies Soorten Rechtbijstand

  Rechtsbijstandverzekering

  Via een rechtsbijstandverzekering voor je auto krijg je hulp bij geschillen na een verkeersongeval of bij het verhalen van kosten. Let er wel op dat je niet dubbel verzekerd bent via de reisverzekering of je (gezins)rechtsbijstandverzekering.

  Rechtsbijstandverzekering

 • Koopadvies 10 Autoverzekeringen Koopadvies Soorten Pechhulp

  Pechhulp dekkingen

  Pechhulp kun je als losse service afsluiten of als aanvullende dekking bij de autoverzekering. Zo krijg je hulp wanneer je met pech langs de weg staat.

  Pechhulpdekkingen

 • Koopadvies 10 Autoverzekeringen Koopadvies Soorten Noclaimbeschermer

  No-claim beschermer

  Wanneer je schade claimt val je vaak terug in schadevrije jaren en kun je een hogere premie verwachten. Een hogere premie kun je bij een aantal autoverzekeraars voorkomen met een no-claim beschermer.

  No-claim beschermer

4
Schadevrije jaren en bonus-malusladder

Een jaar geen schade claimen bij je verzekeraar levert een schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer premiekorting je naar verloop van tijd krijgt. Dit wordt bepaald aan de hand van de bonus-malusladder die per verzekeraar verschilt. En hoe hoger je op deze ladder staat, hoe meer korting. Wanneer je een schade claimt bij je verzekeraar zak je 5 schadevrije jaren. Heb je meer dan 15 schadevrije jaren? Dan zak je altijd terug naar 10 jaar bij een schadeclaim. Daarom is het voor kleine schades vaak niet handig om deze meteen te claimen bij de verzekeraar.

Lees meer over schadevrije jaren en de bonus-malusladder.

Keuzeadvies autoverzekering 3 bonusmalusladder

5
Autoverzekering en leeftijd

Leeftijd is van invloed op je autoverzekering. Met name voor verzekerden jonger dan 24 jaar of senioren gelden andere (hogere) tarieven.

Jonge bestuurders veroorzaken vaker ongelukken waardoor dit volgens verzekeraars een risicovolle groep is. Daardoor krijgen jongeren tot 24 jaar vaak te maken met een premietoeslag voor de autoverzekering. Dit kun je niet altijd omzeilen door de auto op naam van je ouders te zetten.

Lees daarover meer in ons artikel autoverzekering voor jongeren.

Nieuwe klanten boven een bepaalde leeftijd worden door een groot deel van de verzekeraars niet geaccepteerd. Het risico bij schade door ouderen zou groter zijn. Ook vragen veel autoverzekeraars een extra premietoeslag vanwege het verhoogde risico. Deze toeslagen worden niet vooraf aangekondigd. Wij vinden dit leeftijdsdiscriminatie.

Lees meer over leeftijdsdiscriminatie.

6
Je tweede auto verzekeren

Bij veel verzekeraars kun je een tweede auto onder gunstige voorwaarden verzekeren met een ‘tweede gezinsautoregeling’. Hiermee krijg je dezelfde no-claimkorting als bij de eerste auto. Of je krijg een premiekorting. Hier hangen wel een aantal voorwaarden aan. Zo mag je bij sommige verzekeraars tussen de laatste 1 en 5 jaar geen schade hebben veroorzaakt. Ook moeten beide bestuurders vaak ouder dan 24 jaar zijn. De meeste verzekeraars sluiten auto’s van inwonende kinderen uit.

Lees alles over het verzekeren van je tweede auto.

Keuzeadvies autoverzekering 5 tweedeauto

7
Speciale autoverzekeringen

Een klassieke oldtimer wordt anders verzekerd dan een normale auto. Deze auto’s hebben namelijk een andere waarde. Hiervoor is een speciale oldtimer verzekering en gelden verschillende voorwaarden. Zo mag de auto niet voor woon- en werkverkeer gebruikt worden en moet hij 3-jaarlijks getaxeerd worden. Auto’s van circa 15 tot 25 jaar die de potentie hebben om een oldtimer te worden, komen in aanmerking voor de youngtimer verzekering.

Door autoproducent Tesla zijn zelfrijdende auto’s niet meer iets uit de toekomst. Er is nog geen speciale verzekering voor zelfrijdende auto’s maar deze komt er waarschijnlijk wel.

Wie een caravan heeft kan deze apart verzekeren met een caravanverzekering. Zo ben je ook verzekerd voor schade aan jouw caravan die je zelf veroorzaakt en niet gekoppeld is aan de auto. Zit hij aan de auto vast, dan is WA-dekking van de auto voldoende. Niet alle caravans zijn het waard te verzekeren én ook niet alles is standaard meeverzekerd.

 

 

8
Auto kopen of privé leasen

Aanlokkelijke reclamefolders prijzen privé leasen van een auto aan. Je hebt geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud. Je hoeft alleen zelf nog te tanken. Je zit wel aan een contract vast. Het voortijdig opzeggen van dit contract kan flink in de papieren lopen. Ook geldt er soms een eigen risico van €500 per schadegeval en maximaal €1000 als er meer dan eens schade is geclaimd.

Om duidelijkheid te scheppen in de voorwaarden en consumenten te beschermen zijn er sinds februari 2016 algemene voorwaarden en een Keurmerk Private Lease. Door de voorwaarden zijn de kosten duidelijk die bij de leaseprijs zijn inbegrepen en is helder welke voorwaarden gelden bij voortijdig opzeggen. Het is verstandig alleen in zee te gaan met een bedrijf dat is aangesloten bij het keurmerk.

Lees meer over het leasen van een auto.

Keuzeadvies autoverzekering 7 kopen leasen

9
Besparen op je autoverzekering

 • Bekijk je autoverzekering jaarlijks. De voorwaarden en premies veranderen of jouw eigen situatie verandert (denk aan een nieuwe auto of verhuizing).
 • Bij sommige verzekeraars kun je premiekorting krijgen als je informatie prijsgeeft over je rijgedrag. Lees alles over korting op je rijstijl.
 • Sommige verzekeraars bieden een budgetpolis. Die is goedkoper dan de standaardpolis, maar er zitten wel haken en ogen aan. Denk aan een uitgeklede dekking of als je schade rijdt een hoger eigen risico of lagere vergoeding.
 • Overweeg je een aanvullende dekking bij je autoverzekering, zoals voor hulp bij pech of geschillen? Let dan op overlap. Misschien heb je al ANWB-pechhulp, ‘mobiliteitsgarantie’ van de dealer of een rechtsbijstandverzekering met de module verkeer.

10
Overstappen of opzeggen van je autoverzekering

Ben je klaar om over te stappen van autoverzekering? Volg dan ons handige stappenplan. In de video hiernaast leggen we stap voor stap uit hoe onze Autoverzekeringvergelijker werkt.

Lees meer over het overstappen van autoverzekering.

Wanneer je meer verzekeringen stalt bij 1 verzekeraar krijg je vaak korting. Dit wordt een alles-in-1 verzekering genoemd.

Wanneer je de auto wegdoet en geen nieuwe koopt moet je de autoverzekering opzeggen. Gelukkig zijn de opzegtermijnen tegenwoordig een stuk korter en kun je soms al binnen een jaar van een polis af. Ook mogen verzekeraars niet zomaar meer een contract verlengen. Let wel op dat je een autoverzekering nog steeds zelf moet opzeggen. Vraag daarvan een schriftelijke bevestiging.

Lees meer over het opzeggen van de autoverzekering.

Keuzeadvies autoverzekering 9 Overstappen Keuzeadvies autoverzekering 9 Overstappen

Test autoverzekeringen

Community

Stel je vraag!

Tellen schadevrije maanden ook mee? En ben je verzekerd als een vriend een ongeluk krijgt in jouw auto? Vraag het aan de Community of deel je eigen ervaring op het forum.