! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een echo van je baby

Met een echo kun je je kind al lang voor de geboorte bewonderen en zien of het gezond is. Wanneer laat je de echo’s maken, en wat zijn de mogelijkheden naast de standaardcontroles?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:16 juni 2021

echo-ziekenhuis-2artsen

Termijnecho

Zodra de zwangerschapstest positief is, ga je rekenen: wanneer zal je kind geboren worden? Je weet de uitgerekende datum pas echt na de termijnecho. Aan de hand van deze eerste echo wordt de exacte duur van de zwangerschap berekend. Op de echo is ook te zien of je zwanger bent van één baby of een meerling. En of het hartje klopt. Je krijgt deze echo meestal als je tussen de 9 en 12 weken zwanger bent.

Hoe werkt een echo?

Met echografie wordt met onhoorbare geluidsgolven je baby zichtbaar gemaakt. De transducer, een soort microfoon, zendt deze geluidsgolven uit. Je buik weerkaatst de geluiden. De microfoon vangt ze weer op en zet ze om in een afbeelding van je baby.

Eerst brengt de echoscopist wat gelei aan op je buik om een scherp beeld te krijgen. Dan beweegt hij of zij met de transducer heen en weer over je buik. Eventueel kan een (pret)echo in overleg ook vaginaal gemaakt worden. Soms geeft dat een duidelijker beeld, bijvoorbeeld als je vroeg in de zwangerschap het geslacht wilt weten. Volgens het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu brengt het maken van een echo geen risico’s met zich mee voor moeder en kind.

20-wekenecho

De 20-wekenecho krijg je tussen de 18e en 21e week van je zwangerschap. Deze echo heet het structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Hierbij wordt de baby gecontroleerd op lichamelijke afwijkingen, zoals een open ruggetje, waterhoofd en afwijkingen aan hart, nieren en andere organen. Ook wordt bekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Niet alle afwijkingen zijn te zien. De meeste baby’s komen gezond ter wereld. Ongeveer 3% heeft een aangeboren afwijking.

Vanaf september 2021 wordt nóg een structureel echoscopisch onderzoek ingevoerd: de 13-weken-echo. Tegelijkertijd wordt er een onderzoek gedaan naar de effectiviteit ervan.

Echo bij de combinatietest

Kies je voor de combinatietest, tussen de 11 en 14 weken zwangerschap, dan heb je in die periode een extra echo. Met deze test wordt de kans berekend dat je kind een chromosomale afwijking heeft. Daartoe wordt er bloed bij je afgenomen en wordt er een nekplooimeting gedaan tijdens extra echo-onderzoek. De kosten voor de combinatietest worden vergoed als je een medische indicatie hebt.

Extra echo’s

Naast de termijnecho, de 20-wekenecho en eventueel de echo bij de combinatietest, worden meestal alleen extra echo’s gemaakt als daar een medische reden voor is. Bijvoorbeeld als je minder leven voelt, bij het vermoeden van een groeiachterstand of als je een chronische ziekte hebt. Bij dit soort echo-onderzoek kun je je kind niet altijd uitgebreid bekijken.

In alle bovengenoemde gevallen worden echo’s uitgevoerd door mensen met een medische achtergrond. Zij hebben een erkende opleiding voor echografie afgerond.

Pretecho

Vind je het leuk om je kind nog eens op je gemak te bekijken? Dan kun je een pretecho laten maken. De techniek is hetzelfde als bij medische echo’s. Maar bureaus voor pretecho’s zijn commerciële bedrijven en geen zorginstellingen. De Nederlandse wet stelt geen kwaliteitseisen aan deze bureaus. De aanbieders stellen vaak wel deskundigheids- en opleidingseisen aan hun medewerkers. Die vind je meestal terug op de website. Vanuit de Beroepsvereniging van Echoscopisten wordt gewerkt aan een kwaliteitssysteem voor pretechobureau’s.

Wordt er tijdens de pretecho iets afwijkends opgemerkt door de medewerker van het bureau, neem dan contact op met de verloskundige of arts die je zwangerschap begeleidt. Blijkt je baby later een afwijking te hebben die bij de pretecho niet is opgemerkt, dan is het bureau niet aansprakelijk. Lees in ieder geval altijd de algemene voorwaarden door. Die staan meestal ook op de site.

Soms kun je tegen betaling ook bij een verloskundigenpraktijk terecht voor het maken van een pretecho. Met de Babywatcher kun je zelf thuis een pretecho maken.

2D-, 3D- en 4D-echo

Je kunt kiezen tussen een 2D-, 3D- of zelfs 4D-pretecho. Een 2D-echo kun je al vanaf ongeveer 7 weken zwangerschap laten maken. Je ziet je baby in zwart-wit op het scherm en krijgt foto’s mee naar huis. Een 3D-echo is opgebouwd uit meerdere 2D-beelden. Met deze techniek kun je bijvoorbeeld de vorm van het gezicht zien. De beste tijd voor een 3D-echo is tussen de 24e en 30e week van je zwangerschap. Er is dan voldoende vruchtwater en je baby heeft dan een beetje onderhuids vetweefsel ontwikkeld. Dat zorgt voor een kwalitatief goed beeld. Bij een 4D-echo kun je de 3D-beelden live volgen. Je ziet je baby dan bewegen, ademen of zelfs gapen.

De prijzen van pretecho’s verschillen sterk. Foto’s en beeldmateriaal in kleur zijn duurder dan in zwart-wit. De  2D-echo in zwart-wit is het goedkoopst. De duurste variant is een 4D-echo met fotoafdrukken en usb-stick met bewegende beelden. Daarvoor betaal je tussen de €80 en €150. Het loont de moeite te vergelijken.

Vergoeding

Standaard vergoedt de basiszorgverzekering de eerste termijnecho en de 20-wekenecho. Heb je op medische gronden meer echo’s nodig, bijvoorbeeld voor de nekplooimeting, dan worden ook die vergoed. Echo’s voorgeschreven door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog vallen niet onder het eigen risico. Pretecho’s daarentegen worden niet vergoed. Er zijn enkele verzekeraars die een deel van de kosten voor een pretecho vergoeden in een aanvullend pakket.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Wij testen regelmatig producten die je nodig hebt voor je baby. Zoals babymatrassen en kinderwagens. Zo kies jij voor het beste.

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant