icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Contracten met zorgverleners

Het is belangrijk om voor je start met een zorgbehandeling te checken of je zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar. Steeds vaker hangt het namelijk van je zorgverzekering af of je bij de zorgverlener van je keuze wel of geen volledige vergoeding krijgt. Dit geldt vooral bij naturapolissen.
Sandra Mul
Sandra Mul

Expert Geld & Verzekering

zorg vrouw

Wanneer weet ik met welke zorgverleners mijn zorgverzekeraar volgend jaar een contract heeft afgesloten?

Zorgverzekeraars moeten elk jaar op 12 november duidelijk maken met welke zorgverleners zij een contract afsluiten voor het volgende jaar. Voorheen lag deze deadline op 19 november. Helaas is deze afspraak nog niet wettelijk vastgelegd en constateren wij dat zorgverzekeraars zich al jaren niet aan deze afspraak houden.

Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners, vooral over prijzen en kwaliteit. In het overstapseizoen 2016-2017 duurde het tot in december voor alle zorgverzekeraars hun informatie over contracten met ziekenhuizen op orde hadden. Voor zorgverleners in de eerste lijn (apotheken, huisartsen, fysiotherapeuten) werd pas in de loop van het jaar duidelijk wie wel en wie niet gecontracteerd was. 

Hoe moet je omgaan met de niet-tijdige contractering?

Check of je vertrouwde zorgverlener al gecontracteerd is

Niet alle contracten zijn rond, maar veel ook al wel. Ook als je niet van plan bent om over te stappen, is het belangrijk om te controleren of je huidige zorgverzekeraar volgend jaar wel een contract heeft met je vertrouwde zorgverlener. Zo niet dan worden alleen lopende behandelingen vergoed.

Stap over naar een andere zorgverzekeraar

Is jouw zorgverlener nog niet gecontracteerd, dan kun je besluiten om over te stappen naar een verzekeraar die al wel een contract heeft met je zorgverlener. In de Zorgvergelijker is te vinden welke zorgverzekering het beste bij je past en staat welke zorgverlener wel en niet gecontracteerd is per verzekeraar

Kies voor een restitutiepolis

Als je echt zelf wil kiezen naar welke zorgverlener of welk ziekenhuis je gaat, dan kun je het beste kiezen voor een restitutiepolis. Weet je op voorhand al voor welke zorgverleners je zou kiezen als zich wat voordoet en die zorgverleners zijn gecontracteerd, dan volstaat een vaak goedkopere naturapolis ook.  

Zeg je huidige polis op en kies in januari een nieuwe

Zijn je zorgverleners nog niet gecontracteerd of ben je er nog niet uit naar welke zorgverzekeraar je wilt overstappen, dan kun je wel vast je huidige polis opzeggen. Doe dit uiterlijk 31 december, dan heb je namelijk nog tot en met 31 januari om een nieuwe af te sluiten. Waarschijnlijk zijn verzekeraars dan een stuk verder met de contracten. Deze nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2018.

Hoewel er weinig aanvullende verzekeringen zijn met medische acceptatie, moet je hier wel rekening mee houden. Word je bij je nieuwe verzekering niet zomaar geaccepteerd, dan is het verstandig om de overstap wél voor 1 januari te regelen.

Polisjungle

Met onze actie Polisjungle pleiten wij ervoor dat verzekeraars hun verantwoordelijkheid nemen en op tijd laten weten met welke zorgverleners zij een contract afsluiten voor het volgende jaar. Zo kunnen consumenten die informatie goed meewegen in hun keuze voor een zorgverzekering.

Bekijk hieronder de status van de contractering tussen de 4 grote zorgverzekeraars en ziekenhuizen voor 2018.

Thermometer 27 dec 2017

Peildatum: 27 december 2017

Waarom moet ik weten of mijn zorgverlener een contract heeft met mijn zorgverzekeraar?

Als je een naturapolis hebt en naar een zorgverlener gaat waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft, betaal je vaak een deel van de rekening uit eigen zak. De hoogte van de vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg kan per type zorgpolis en zorgverzekeraar verschillen.

Zorgverzekeraars kopen namelijk steeds meer zorg in bij een selectieve groep zorgverleners. Deze selectieve zorginkoop moet de zorg goedkoper en beter maken.

Wat je als consument merkt van het selectief contracteren, is afhankelijk van de polis die je hebt afgesloten. Als je met een naturapolis naar een zorgverlener gaat die niet is gecontracteerd, dan krijg je niet de hele rekening vergoed. Hoeveel je moet bijbetalen is afhankelijk van je verzekeraar en je polis.

Hoe weet ik bij welke zorgverleners ik terecht kan?

Je kunt bij de Consumentenbond je zorgverzekering vergelijken en de zorgverleners van je eigen voorkeur opgeven. Zo zie je in direct of je terecht kunt bij de zorgverleners van je keus zonder dat je bij moet betalen.

Ook op de website van je zorgverzekeraar kun je nagaan met welke zorgverleners een contract is afgesloten. Dit vind je vaak onder het kopje 'zoek zorgverlener'.

Als tijdens het nieuwe verzekeringsjaar ineens blijkt dat het contract met een zorgverlener is ingetrokken, is er sprake van een wijziging van de polisvoorwaarden. De verzekeraar mag dit doen, maar voor de verzekerde is dit een grond voor opzegging.

Nieuwe zorgverzekering afsluiten nog mogelijk

Consumenten die uiterlijk 31 december hun zorgverzekering opgezegd hebben, kunnen nog tot en met 31 januari een nieuwe afsluiten. De Zorgvergelijker van de Consumentenbond helpt je in 4 simpele stappen aan een zorgverzekering die aansluit bij jouw wensen.

Naar de Zorgvergelijker

zorgvergelijker-ipad-2018

Lees ook:

Kies de beste zorgverzekering