icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

3 cruciale vragen over contracten met zorgverleners

Het is belangrijk om voor je start met een zorgbehandeling te checken of je zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar. Steeds vaker hangt het namelijk van je zorgverzekering af of je bij de zorgverlener van je keuze wel of geen volledige vergoeding krijgt. Dit geldt vooral bij naturapolissen.
Sandra Mul
Sandra Mul

Expert Geld & Verzekering

zorg vrouw

Wanneer weet ik met welke zorgverleners mijn zorgverzekeraar volgend jaar een contract heeft afgesloten?

Zorgverzekeraars moeten elk jaar op 12 november duidelijk maken met welke zorgverleners zij een contract afsluiten voor het volgende jaar. Voorheen lag deze deadline op 19 november. 

Helaas is deze afspraak nog niet wettelijk vastgelegd en constateren wij dat zorgverzekeraars zich al jaren niet aan deze afspraak houden. In het overstapseizoen 2016-2017 duurde het tot in december voor alle zorgverzekeraars hun contracteringsinformatie over ziekenhuizen op orde hadden.

Polisjungle

Met onze actie Polisjungle pleiten wij ervoor dat verzekeraars hun verantwoordelijkheid nemen in het op tijd informeren over met welke zorgverleners zij een contract afsluiten voor het volgende jaar. Zo kunnen consumenten die informatie goed meewegen in hun keuze voor een zorgverzekering.

Op onze actiepagina Polisjungle is ook een klok te vinden die aangeeft hoe lang verzekeraars nog de tijd hebben om de contractering rond te krijgen. 

Bekijk hieronder de status van de contractering tussen de 4 grote zorgverzekeraars en ziekenhuizen voor 2018:

Thermometer oktober 2017

Peildatum: 11 oktober 2017

Waarom moet ik weten of mijn zorgverlener een contract heeft met mijn zorgverzekeraar?

Als je een naturapolis hebt en naar een zorgverlener gaat waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft, betaal je vaak een deel van de rekening uit eigen zak. De hoogte van de vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg kan per type zorgpolis en zorgverzekeraar verschillen.

Zorgverzekeraars kopen namelijk steeds meer zorg in bij een selectieve groep zorgverleners. Deze selectieve zorginkoop moet de zorg goedkoper en beter maken.

Wat je als consument merkt van het selectief contracteren, is afhankelijk van de polis die je hebt afgesloten. Als je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, krijg je niet de hele rekening vergoed. Hoeveel je moet bijbetalen is afhankelijk van je verzekeraar en je polis.

Hoe weet ik bij welke zorgverleners ik terecht kan?

Je kunt bij de Consumentenbond je zorgverzekering vergelijken en de zorgverleners van je eigen voorkeur opgeven. Zo zie je in direct of je terecht kunt bij de zorgverleners van je keus zonder dat je bij moet betalen.

Ook op de website van je zorgverzekeraar kun je nagaan met welke zorgverleners een contract is afgesloten. Dit vind je vaak onder het kopje 'zoek zorgverlener'.

Als tijdens het nieuwe verzekeringsjaar ineens blijkt dat het contract met een zorgverlener is ingetrokken, is er sprake van een wijziging van de polisvoorwaarden. De verzekeraar mag dit doen, maar voor de verzekerde is dit een grond voor opzegging.

Lees ook:

Kies de beste zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk, kies en sluit direct de voor jou beste zorgverzekering af. Kies hieronder jouw situatie.