icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Bekijk het aanbod.

Energiecollectief icon

Zorgverzekering jongeren

Als jongere is het slim om goed en kritisch te kijken naar de zorg die je nodig hebt en daar je zorgverzekering op af te stemmen. Zo voorkom je dat je onnodig geld betaalt voor zorg die je niet nodig hebt.
Sandra Mul
Sandra Mul

Expert Geld & Verzekering

jongeren-zorgverzekering

Verplicht

Wanneer je 18 wordt, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd op de polis van (een van) je ouders. Heb je een laag inkomen? Dan kun je zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Let erop dat je als je zorg nodig hebt, te maken krijgt met het eigen risico. Dit bedraagt in 2018 €385. Zorgkosten tot dat bedrag moet je dus zelf betalen. De verzekeraar verrekent dat met je.

Goedkope basisverzekering

De basisverzekering is voor iedereen verplicht. Heb je weinig te besteden, dan zou je kunnen kijken wat de goedkoopste zorgverzekering is en of deze aan jouw wensen voldoet. Maar staar je niet blind op de premie. Bekijk altijd of een verzekering je zorgwensen dekt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je met een goedkopere polis bij de zorgverlener van jouw keuze maar een bepaald percentage van de zorg vergoed krijgt. Wees hier dus alert op en vergelijk de opties goed.

Aanvullend verzekeren?

Jongeren zijn over het algemeen gezond en hebben weinig extra zorgkosten. Veel jongeren hebben ook genoeg aan de basisverzekering. Als je toch een aanvullende verzekering wilt nemen, dan is het misschien interessant om te kijken naar de volgende dekkingen:

Besparen

Besparen op je zorgverzekering kan op verschillende manieren:

  • Kies een pakket dat bij je past en sluit geen aanvullende verzekeringen af die je niet zult gebruiken.
  • Heb je wat spaargeld achter de hand en ben je kerngezond? Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Daarmee krijg je korting op je premie. Maar mocht je toch zorg nodig hebben die met je eigen risico verrekend wordt, dan moet je dat bedrag vaak wel in 1 keer terugbetalen.
  • Sommige verzekeraars geven korting aan jongeren.
  • Als je het niet erg vindt dat je zorgverzekeraar bepaalt naar welke zorgverleners en ziekenhuizen je wel en niet kunt gaan zonder bij te moeten betalen, dan kun je ook kiezen voor een naturapolis of budgetpolis. Die zijn doorgaans goedkoper dan een restitutiepolis, waarbij je helemaal vrij bent in het kiezen van je zorgverlener.

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert-ipad-ballon-nov_2017

Kies de beste zorgverzekering