icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Zorgverzekering 2018

Wat gaat er veranderen aan de zorgverzekering in 2018 en waar moet je op letten als je zorg nodig hebt?
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  16 mei 2017

Bijgewerkt op:  21 september 2017


Belangrijke data

  • 19 september 2017: jaarlijks worden op Prinsjesdag veranderingen op het gebied van de zorgverzekering naar buiten gebracht. 
    Zowel de verwachte hoogte van de zorgpremie, als de hoogte van het eigen risico en de inhoud van het basispakket voor 2018 worden dan bekendgemaakt. 
  • 12 november 2017: op deze dag moeten alle zorgverzekeraars de premies en voorwaarden voor hun verzekeringen bekendgemaakt hebben.
  • 31 december 2017: de uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
  • 31 januari 2018: de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, mits je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan per 1 januari met terugwerkende kracht in.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt voordat de zorgverzekeraar overgaat tot vergoeding.

Op Prinsjesdag kwam naar buiten dat het eigen risico in de zorg in 2018 €400 zou gaan bedragen. Daags na de bekendmaking heeft informateur Gerrit Zalm echter aan de Tweede Kamer laten weten dat de onderhandelende fracties VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het eigen risico voor 2018 niet willen verhogen. Het eigen risico van 2018 blijft dus €385.

Zorgverzekeraar DSW heeft laten weten het eigen risico voor 2018 voor zijn eigen verzekerden te verlagen naar €375.

Zorgpremie basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk, maar de hoogte van de premie voor een basisverzekering kan behoorlijk verschillen. 

Op Prinsjesdag communiceerde het kabinet een verwachte stijging van de zorgpremie in 2018 van €6 per maand. Dat komt neer op een stijging van €72 per jaar.Daags na Prinsjesdag lieten de formerende partijen weten dat zij de voorgenomen stijging van het eigen risico (naar €400) willen terugdraaien. Het gevolg hiervan is dat er nog €10 bovenop de eerder aangekondigde premiestijging van €72 per jaar komt. 

De definitieve hoogte van de zorgpremies wordt door zorgverzekeraars bepaald. Zo verraste zorgverzekeraar DSW met een premieverlaging

Inkomensafhankelijke bijdrage

Naast de premie van de zorgverzekering, stijgt in 2018 ook de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet die je werkgever aan de overheid betaalt. Deze bijdrage neemt toe van 6,65% tot 6,90%.

Voor gepensioneerden en zelfstandigen geldt een lagere inkomensafhankelijke bijdrage. Ook deze stijgt: van 5,40% naar 5,65%. 

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage in kosten voor de zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen en stijgt mee met de zorgkosten. 

De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt in 2018 met €132 en komt daarmee op €1197 uit. Ongeveer de helft van de stijging (€64) is automatische compensatie, de andere helft (€67) is het gevolg van een maatregel van het demissionaire kabinet om de koopkracht van minima op peil te houden. V

oor meerpersoonshuishoudens geldt een maximale zorgtoeslag van €2237; een stijging van €196. Deze stijging bestaat uit een automatische stijging van €129 plus een extra verhoging van €65. 

Wijzigingen basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. In 2018 wordt het basispakket opnieuw uitgebreid en verdwijnen er geen behandelingen uit het pakket.

Hieronder volgen de tot nu toe bekende uitbreidingen voor de basisverzekering van 2018.

  • Vergoeding voor 12 behandelingen oefentherapie voor patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten.
  • Vergoeding voor zittend ziekenvervoer van en naar de behandeling voor oncologiepatiënten die immuuntherapie krijgen.
  • Vergoeding voor verzorging aan minderjarigen die samenhangt met de geneeskundige zorg van het kind. Zorg aan minderjarigen om de algemene dagelijkse levensverrichtingen uit te voeren, blijft onder de Jeugdwet vallen.

Daarnaast kunnen er ook gedurende het jaar nieuwe medicijnen en behandelingen aan het basispakket worden toegevoegd. In 2017 is het pakket al tussentijds uitgebreid met bijvoorbeeld nieuwe medicijnen tegen hepatitis C. Ook nieuwe behandelingen voor erfelijke borstkanker en zenuwstimulatie bij ernstige verstopping van de darmen zijn voorwaardelijk toegelaten.

Extra geld voor verpleegzorg

Vanaf 2018 is er jaarlijks €435 miljoen extra beschikbaar voor verpleegzorg. Hierdoor kunnen er duizenden extra zorgmedewerkers aan de slag, en kunnen bewoners van verpleeghuizen rekenen op meer tijd en aandacht van hun verzorgers.

De veranderingen in de zorgverzekering 2017 betroffen niet het eigen risico maar wel diverse vergoedingen.

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

zorgalert tablet met bol

Kies de beste zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk, kies en sluit direct de voor jou beste zorgverzekering af. Kies hieronder jouw situatie.