icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering 2019

Wat verandert in 2019 aan de zorgverzekering en waar moet je op letten als je zorg nodig hebt?

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:1 mei 2018

gezondheidscentrum-bord

Belangrijke data

  • 18 september 2018: elk jaar maakt de overheid op Prinsjesdag bekend wat er verandert op het gebied van de zorgverzekering. Zowel de verwachte hoogte van de zorgpremie, de hoogte van het eigen risico en de inhoud van het basispakket voor 2019 zijn dan bekend.
  • 12 november 2018: op deze dag moeten zorgverzekeraars uiterlijk de premies voor hun verzekeringen bekend maken.
  • 31 december 2018: de uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
  • 31 januari 2019: de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Zorgverzekeringen vergelijken

Ben je op zoek naar een aanvullende zorgverzekering of wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Met de Zorgvergelijker vind je in een paar simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen.

Naar de Zorgvergelijker

zorgalert-ipad-ballon-nov_2017

Zorgpremie basisverzekering

De zorgpremie is het bedrag dat je betaalt aan de zorgverzekeraar om verzekerd te zijn. De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Maar de hoogte van de premie voor een basisverzekering kan behoorlijk verschillen.

De gemiddelde zorgpremie voor 2019 zal naar verwachting stijgen. Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan uit te gaan van een gemiddelde zorgpremie van €1432 per jaar. Dat is een stijging van €124 op jaarbasis (ruim €10 per maand). Uiteindelijk zijn het de zorgverzekeraars die de premies van zorgverzekeringen bepalen. Door bijvoorbeeld het inzetten van reserves kunnen zorgverzekeraars een stijging van de premie beperken.

Een week na Prinsjesdag kwam zorgverzekeraar DSW als eerste met de premie voor 2019 naar buiten. De premie van DSW stijgt in 2019 met €54 op jaarbasis, een stuk minder dan door het kabinet werd verwacht. DSW is de afgelopen jaren vaak leidend geweest voor de premies van andere zorgverzekeraars

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt voordat de zorgverzekeraar iets vergoedt. Kinderen zijn hiervan uitgezonderd. In 2019 bedraagt het verplichte eigen risico €385. Dat is hetzelfde bedrag als in voorgaande jaren. In het regeerakkoord stond al dat het eigen risico tijdens de hele kabinetsperiode gelijk zal blijven.

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een bijdrage in kosten voor de zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Net als de zorgpremie, neemt ook de zorgtoeslag in 2019 toe. Dit betekent dat de maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens stijgt met €94, en voor meerpersoonshuishoudens met €281 per jaar. 

Wijzigingen basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. In 2019 verandert er weer het een en ander aan het basispakket:

Welke uitbreidingen zijn er voor de basisverzekering van 2019?

  • Vergoeding voor gecombineerde leefstijl interventie (GLI). Bij GLI worden mensen met overgewicht begeleid bij de aanpassingen in hun eet- en beweegpatroon, met als doel overgewicht tegen te gaan.
  • Verruiming van de aanspraak op zittend ziekenvervoer. Patiënten krijgen vergoeding voor vervoer (anders dan met de ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles als die samenhangen met de behandeling.
  • Vergoeding voor oefentherapie bij COPD vanaf de eerste behandeling. Nu moeten patiënten de eerste 20 behandelingen nog zelf betalen. In het eerste behandeljaar geldt een vergoeding van maximaal 70 behandelingen, daarna is het maximum afhankelijk van de ernst van de COPD.

Wat verdwijnt er uit de basisverzekering in 2019?

  • Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook in de vrije verkoop verkrijgbaar zijn, worden per 2019 niet langer vergoed uit het basispakket.

Andere wijzigingen voor de basisverzekering 2019:

Lees ook: