icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering 2019

Wat verandert in 2019 aan de zorgverzekering en waar moet je op letten als je zorg nodig hebt?
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  1 mei 2018

zorgverzekering-2019

Belangrijke data

  • 17 september 2018: elk jaar maakt de overheid op Prinsjesdag bekend wat er verandert op het gebied van de zorgverzekering. Zowel de verwachte hoogte van de zorgpremie, de hoogte van het eigen risico en de inhoud van het basispakket voor 2019 zijn dan bekend.
  • 12 november 2018: op - uiterlijk - deze dag moeten zorgverzekeraars de premies voor hun verzekeringen bekend maken.
  • 31 december 2018: de uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
  • 31 januari 2019: de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, mits je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Zorgverzekeringen vergelijken

Met de Zorgvergelijker vind je in 4 simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen. Let op: Je kunt alleen in uitzonderlijke gevallen nog gedurende het jaar een (aanvullende) zorgverzekering afsluiten.

Naar de Zorgvergelijker

zorgvergelijker-ipad-2018

Zorgpremie basisverzekering

De zorgpremie is het bedrag dat je betaalt aan de zorgverzekeraar om verzekerd te zijn. De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk, maar de hoogte van de premie voor een basisverzekering kan behoorlijk verschillen.

Op Prinsjesdag maakt de overheid meer bekend over de verwachte zorgpremie van 2019. We houden je op deze pagina op de hoogte.

Al eerder lieten CZ en Achmea doorschemeren rekening te houden met premieverhogingen.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt voordat de zorgverzekeraar iets vergoedt. Kinderen zijn hiervan uitgezonderd. In 2018 bedraagt het verplichte eigen risico €385.

Ook in 2019 zal het eigen risico hoogstwaarschijnlijk €385 bedragen. In het regeerakkoord staat dat het eigen risico tijdens de hele kabinetsperiode gelijk zal blijven.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage in kosten voor de zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Op Prinsjesdag maakt de overheid de hoogte van de (maximale) zorgtoeslag voor 2019 bekend. Ook hierover houden we je op deze pagina op de hoogte.

Wijzigingen basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Op Prinsjesdag maakt de oveheid bekend over veranderingen in de basisverzekering van 2019. We houden je op deze pagina op de hoogte.

Lees ook:

Kies de beste zorgverzekering