icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Zorgverzekering 2020

Wat verandert in 2020 aan de zorgverzekering, hoe hoog is de verwachte zorgpremie komend jaar en hoeveel bedraagt het verplichte eigen risico? We houden je op deze pagina op de hoogte.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:21 mei 2019

zorgkosten-2020

Belangrijke data

 • 17 september 2019: elk jaar maakt de overheid op Prinsjesdag bekend wat er verandert op het gebied van de zorgverzekering. Zowel de verwachte hoogte van de zorgpremie, de hoogte van het eigen risico en de inhoud van het basispakket voor 2020 zijn dan bekend.

 • 12 november 2019: op deze dag moeten zorgverzekeraars uiterlijk de premies voor hun verzekeringen bekendmaken.
 • 31 december 2019: de uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
 • 31 januari 2020: de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Zorgpremie basisverzekering

De zorgpremie is het bedrag dat je betaalt aan de zorgverzekeraar om verzekerd te zijn. De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Maar de hoogte van de premie voor een basisverzekering kan behoorlijk verschillen.

Op Prinsjesdag maakt de regering meer bekend over de verwachte zorgpremie van 2020. 

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt voordat de zorgverzekeraar overgaat tot vergoeding. Kinderen en consulten bij de huisarts zijn hiervan uitgezonderd. In 2019 is het verplichte eigen risico €385. In 2020 zal dat zo blijven. In het regeerakkoord staat namelijk dat het eigen risico tijdens de hele kabinetsperiode gelijk blijft.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage in kosten voor de zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Op Prinsjesdag maakt de regering meer bekend over de hoogte van de (maximale) zorgtoeslag voor 2020. 

Lagere collectiviteitskorting

De maximale wettelijke korting voor een collectieve zorgverzekering gaat van 10% naar 5% in 2020. Bij gelijkblijvende premies ga je als collectief verzekerde door deze wijziging dus meer betalen. De daadwerkelijke premies worden pas half november bekend. De aanvullende verzekering valt niet onder de Zorgverzekeringswet en kent geen maximumpercentage voor de collectiviteitskorting. 

Wijzigingen basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Op Prinsjesdag wordt er meer bekend over de veranderingen in het basispakket van 2020. Hieronder vind je de wijzigingen die tot nu toe bekend zijn.

Welke uitbreidingen zijn er voor de basisverzekering van 2020?

 • Logeervergoeding voor patiënten die voor een behandeling langdurig ver moeten reizen. Zij ontvangen nu een vergoeding van de vervoerskosten, maar kunnen vanaf volgend jaar kiezen tussen de logeervergoeding en vergoeding van de vervoerskosten. De logeervergoeding bedraagt maximaal €75 per nacht, als er sprake is van tenminste 3 aaneengesloten dagen behandeling.
 • Vergoeding voor de zorg die de specialist ouderengeneeskunde en de arts verstandelijk gehandicapten bieden.
 • Vergoeding van apotheekbereidingen als een geregistreerd geneesmiddel door hoge kosten niet wordt toegelaten tot het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Of nog geen besluit is genomen over opname in het GVS.

Wat verdwijnt er uit de basisverzekering in 2020?

Er is op dit moment nog niets bekend over vergoedingen die per 2020 uit de basisverzekering verdwijnen. 

Lees ook:

Inschrijven ZorgAlert

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de zorg? Meld je direct aan voor de ZorgAlert. Je ontvangt dit jaar maximaal 10 keer een e-mail met het laatste zorgnieuws. Zo kies jij straks de beste zorgverzekering.

zorgalert tablet met bol

  Artikelen binnen Keuzeadvies

  Alle artikelen

  Artikelen binnen Keuzeadvies

  Kies de beste zorgverzekering